Eksperdid hoiatavad revolutsiooniohu eest Venemaal

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pealinnas Moskvas toimunud opositsiooni meeleavaldus.
Eile pealinnas Moskvas toimunud opositsiooni meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Mitmed Vene eksperdid hoiatavad Venemaal toimuvatele meeleavaldustele viidates revolutsiooniohu eest.

«See pole puhang, mis hääbuks. Asi pole protestides, vaid meeleolus,» selgitas Moskva majandusinstituudi sotsiaalpoliitika keskuse juhataja Jevegeni Gontmahher uudistevõrgule AFP.

«On revolutsioonioht. Võimud teevad järeleandmisi, kuid ei suuda pidada sammu sündmuste arenguga,» lisas majandusteadlane.

Võimaliku revolutsiooni eest on hoiatanud ka Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin. «Vaja on platvormi dialoogiks, muidu toimub revolutsioon ja me kaotame võimaluse rahumeelseks üleminekuks, mis meil praegu on,» ütles Kudrin eile Moskvas meeleavaldajatele.

Moskva Carnegie’ keskuse analüütik Nikolai Petrov leidis aga, et võimud pole suutnud meeleavaldustele vastata. «Võimud püüavad vastata, kuid neil hakkab aeg otsa saama,» hoiatas Petrov.

«On revolutsioonioht, kuna poliitilise kõrbe tingimustes pole erakondi ega poliitikuid, kes suudaksid seda kolossaalset sotsiaalset energiat konstruktiivseks lahenduseks suunata,» lisas Petrov.

Venemaa võimupartei Ühtse Venemaa ülemnõukogu presiidiumi asesekretär Andrei Issajev arvas aga, et protsestilaine vaibub, kuna võimud on lubanud praegust poliitilist süsteemi reformida.

«Mulle tundub, et paljud inimesed on saanud vastused oma küsimustele nii Vladimir Putini küsimuste-vastuste otsesaatest ja Dmitri Medvedevi riiklikust pöördumisest,» ütles Issajev Ühtse Venemaa koduleheküljel avaldatud teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles