Maripuu: 155 puudega inimest jäid 1,5 kuuks ilma rahata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldase haigusega Sandra liikumine on raskendatud.
Haruldase haigusega Sandra liikumine on raskendatud. Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalminister Maret Maripuu kinnitas täna riigikogus, et 155 inimest jäid kuni 45 päevaks ilma töövõimetuspensionita.

Ülemineku tõttu uuele puude määramise korrale juhtus nii, et 1885 inimese puhul hilines töövõimetuspensionide väljamaksmine, rääkis Maret Maripuu täna riigikogus saadikute arupärimisele vastates.

Viivitused olid ministri sõnul üle pooltel juhtudel kuni 5 päeva ja 155 juhul kuni 45 päeva. «Just selle viimase grupi, 155 inimese kohta võime tõepoolest öelda, et inimesed jäid üliraskesse majanduslikku olukorda,» sõnas Maripuu.

Ta lisas, et riigi mure on ka see, kui näljas ja viletsuses on üks inimene, aga tema sõnul ei saa rääkida tuhandetest, nagu väidetakse ajakirjanduses.


Minister kinnitas, et tänaseks päevaks on töövõimetuspensionid välja makstud ja see probleem on lahendatud.

Samas on ministri sõnul probleeme puudega inimeste sotsiaaltoetuste korrektsel väljamaksmisel ning need toetused jäävad vahemikku 260 kuni 840 krooni.

Praeguseks on Maripuu kinnitusel miinimumsummas toetused välja maksnud raske ja sügava puudega inimestele miinimummääras.

«Toetusi pole tähtaegselt makstud 2400-le keskmise puudega inimesele, kelle hulgas on ka need, kes on taotused esitanud esmakordselt,» selgitas ta. Minister teatas, et esimesed õiges suuruses lisakulutuste väljamaksed on võimalik teha veebruarikuus ning märtsi jooksul tehakse tasaarvestused.

Rääkides hüvitamisest, tõdes minister, et praegu kehtiv seadusandlus ei võimalda riigi poolt hilinenud rahamaksete eest viivist nõuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles