ERR: teleskoobi uus juhtimissüsteem hõlbustab Tõravere teadlaste tööd

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõravere observatooriumi teleskoop.
Tõravere observatooriumi teleskoop. Foto: Sille Annuk

Enam kui 35 aastat tagasi Tõravere observatooriumis tööd alustanud suur teleskoop sai endale uue ja nüüdisaegse juhtimissüsteemi.

Kuna teleskoobi liigutamine ja paikasättimine käib nüüd täielikult arvuti abil, on selle suunamine soovitud taevakehale senisest palju täpsem, mis omakorda aitab tublisti kaasa teadlaste tööle, vahendab ERR Uudised.

Näiteks kui teadlane soovib Tõraveres asuvas observatoorimis vaadelda tähte Vega, teeb ta mõne hiirekliki ning teleskoop juba suunabki end Vega peale ja see on mitu korda lihtsam töö kui varasemalt, mil kõik teleskoobi seaded tuli käsitsi paika panna ja alles siis sai objekti otsima hakata.

Põhjamaade suurima ja maailma saja suurima hulka kuuluva teleskoobi uuenduskuuri projekti vedanud Tartu observatooriumi vanemteadur Kalju Annuk ütles, et kui varasemalt oli majas selle juhtimiseks kolme kilomeetri jagu kaableid, siis nüüd piisab paarisajast meetrist.

Kokku kestis juhtimissüsteemi ehitamine üle poole aasta ning Euroopast teadusaparatuuri nüüdisajastamise programmist saadud abi toel tehtud töö läks maksma paarsada tuhat eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles