Rekordlehm Trilla dopingut ei pruugi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staarlehm Trilla rekordilist piimaandi tuleb turustada piimatootja jaoks üha raskemates turutingimustes.
Staarlehm Trilla rekordilist piimaandi tuleb turustada piimatootja jaoks üha raskemates turutingimustes. Foto: Mihkel Maripuu

Kehtna Mõisa osaühingul on pool tuhat lüpsvat lehma, kellest üks, Trilla sai hakkama vägitükiga – 82,1 kilo piima ööpäevas pole andnud ükski teine lehm.



Trilla pole tegelikult mingi eputrilla. Õieti ei paista ta teiste mustavalgekirjute lehmade seast kuidagi välja – udargi on üsna sama mõõtu.

Ei olnud talle eile ka loorberipärga kaela riputatud. Kuna piimaandjad sebisid vabapidamisega laudas kogu aeg ringi, pidi piltnik mitu korda küsima, missugune neist see sangar on.

Kehtna Mõisa osaühingu juhatuse esimees Märt Riisenberg ütleb, keegi rekordi nimel spetsiaalselt tööd pole teinud. Veisekasvatuse juhataja Leia Nõojärv kinnitab, et Trilla sai sama sööta mis teised. Trilla on lüpsnud pidevalt 70 kilo ja mõnikord üle 80 kilo päevas.

Uus rekord on fikseeritud, kuid dopingukontrolli pole Trillale tehtud. Selleks pole ka vajadust, sest Eestis keelatud aineid ei kasutata. Aga tegelikult on doping on täiesti olemas – Nõojärve sõnul süstitakse Ameerikas väljalüpsi suurendamiseks hormoonpreparaate.

Trilla edu põhjus peitub suures osas geenides, juba tema ema oli hea piimaanniga. Ja ka üks Trilla viiest järglasest astub tema jälgedes.

Toodangut aitavad suurendada ka paljud teised tegurid, mille hulgas on tähtis koht seemendamisel ja hooldamisel. Näiteks peab laudas olema värske õhk ja töötama seljasügamisharjad. Kas sellel viimasel suisa otsest mõju on, pole teada. Aga mõnus igatahes, egas loomad muidu sügamisaparaadi taga lausa järjekorras seisa.

Trilla saab 17. juunil kaheksa aastat vanaks ja lüpsab viiendat hooaega. On ka selliseid loomi, kes üle ühe aasta piima ei annagi. Ega lehma elu suures laudas kerge ole: pulli ei saa ja karjamaale ei pääse. «Suure toodanguga on nagu tippsportlasel rekordtulemusega, see kurnab organismi,» räägib Riisenberg.

Eelmisel rekordlehmal, Põlva Agro Semul, ei pidanudki jalad vastu ja ta viidi möödunud aasta lõpus lihakombinaati. Tegelikult pole Trilla ja teiste kõvade tootjate piimast praegu suurt tulu, sest kokkuostuhinnad on madalad ja vahendajad võtavad suure noosi. Hind on tootja jaoks kukkunud kuue aasta tagusele tasemele.

Senised rekordid
•    Mai 2008. Saaremaa lehm Täpik – 79,3 kg päevas
•    Juuli 2008. Põlva Agro lehm Semu – 80,7 kg päevas
•    Jaanuar 2009. Kehtna Mõisa lehm Trilla – 82,1 kg päevas
Allikas: Maaleht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles