Ilves: DASAdega edasi minna pole ehk praegu sobilik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Jelena Rudi

President Toomas Hendrik Ilves avaldas aastalõpuintervjuus kõhklust, kas praegu on parim kontekst demokraatia arendamise sihtasutuste (DASA) ideega edasiminekuks.

«Alustame sellest, et märkimisväärne on, et viimase 5-7 aastaga on mõiste «kodanikuühiskond» tekkinud Eestis, see on väga positiivne, et saame aru, et asi ei seisa ainult parteides, et vabakonnal on suur mõju ja aina suurem mõju,» leidis Ilves ETV-le antud aastalõpuintervjuus.

«Võibolla pole selles DASA-küsimuses erakonnad tajunud laiemat pilti praegu: pole midagi viga, kui parlament rahastab selliseid sihtasutusi, aga küsimus on, mil määral, mis mahus ja aja sobivuses. Saksamaal, kui loodi need sihtasutused, siis Saksamaa nautis oma majandusime buumi aastaid, samas oli äng oma mineviku ees ja oli idee, et tuleb kindlustada demokraatiat,» selgitas president.

«Meil ei ole buumiaega, tuleb tundlikkust üles näidata selles küsimuses. Põhimõtteliselt ei tohiks meil olla midagi selle vastu, aga ma pole veendunud, et praegune kontekst on selline, kus oleks sobilik edasi minna selle ideega. Tekitab tuska ja pahameelt viis, kuidas seda tehti, et raha paigutati juba enne seaduse vastuvõtmist ühe ministeeriumi eelarvesse, osalt on see põhimõtteline küsimus, osalt optiline külg, kuidas see välja paistab,» leidis riigipea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles