Obama asendaja pääseb lõpuks senatisse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Illinoisi senaatorikoha pärast nädalaid kestnud poliitiline vägikaikavedu lõppes võidukalt Roland Burrisele, kelle valis sellesse ametisse korruptsiooniskandaali sattunud kuberner Rod Blagojevich.

Senati demokraadid olid seni keeldunud puudulikele dokumentidele viidates uut ametivenda vastu võtmast, sest Illinoisi kuberneri süüdistatakse plaanis müüa presidendiks valitud Barack Obamast vabaks jäänud koht kõrgeima pakkumise tegijale, vahendas Reuters.

Kongressi ülemkoja ametnikud otsustasid nüüd siiski 71-aastase endise Illinoisi peaprokuröri vastu võtta ja viimane saab vande anda ilmselt juba lähipäevil, tõstes demokraatide arvu sajaliikmelises kogus 58 peale, kui vabariiklased ei hakka seda blokeerima.

Illinoisi ülemkohus jõudis juba reedel järeldusele, et Burrise määramine senaatoriks on jõus, kuid siis jäid demokraadid veel kindlaks oma positsioonile. Nad nõudsid, et skandaalse kuberneri otsuse peab kinnitama Illinoisi osariigi sekretär Jesse White, kes seejärel registreeriski ametlikult vastava dokumendi.

Eravestlustes on mõned demokraadid muu hulgas tunnistanud kartust, et eakas poliitik ei suuda oma kohta järgmise aasta valimistel vabariiklaste vastu kaitsta, sest ta on ka varem pidanud osariigis kaotusi vastu võtma.

Burrisest saaks ainus mustanahaline USA senaator, nagu oli ka tema eelkäija Barack Obama. Senati praegust koosseisust on otsustamata veel ühe koha saatus, sest Minnessotas pole valimised veel lõpptulemust toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles