Sotsiaalministeerium muutis pärast Postimehe lugu seadust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe artikkel Türi töötutest.
Postimehe artikkel Türi töötutest. Foto: Postimees

Sotsiaalministeerium, kes tänavu sügisel kinnitas, et tööharjutusstipendiumi mahaarvamine toimetulekutoetusest on igati seaduslik, otsustas pärast Postimehes ilmunud lugu seadust muuta.

Tänavu 10. novembril kirjutas Postimees, kuidas osade Türi töötute toimetulekutoetusest arvati maha tööharjutusstipendium. Tööharjutus korraldanud Otto Maamägi pöördus abisaamiseks sotsiaalministeeriumi poole, aga sealt tulnud vastus kohustas valda kärpima kõikide töötute toimetulekutoetust.

«Oleme antud teemade osas tõusetunud küsimusi arutanud muuhulgas sotsiaalseadustiku kodifitseerimise raames. Leiame, et nö üksiklahendused ei ole jätkusuutlikud ja arvestama peab sisulisi asjaolusid nagu: a) kas mingi toetuse eesmärgiks on teatava täiendava sissetuleku tagamine või kaetakse sellega konkreetseid lisakulusid; b) millised muudatuse eelarvelised mõjud; c) kas muudatus toetab üldist riiklikku toetuste süsteemi ja selle arenguid, jne,» vastas sotsiaalministeerium sügisel Otto Maamägile.

Vaid paar nädalat pärast leheloo ilmumist muutis aga riigikogu  seadust. Riigikogu sotsiaalkomisjonist öeldi, et novembri lõpus said nad sotsiaalministeeriumilt ettepaneku muuta seadust ning 6. detsembril võetigi seadusemuudatus vastu.

Nii et kui seni arvati tööharjutuses ja tööpraktikas osalevale töötutele makstud stipendium toimetulekutoetuse taotleja sissetulekute hulka, siis sotsiaalministeeriumi tööturu osakonna peaspetsialisti Õie Jõgiste sõnul alates 1. jaanuarist  seda ei arvestata sissetulekuna.

«Kuna teenusel osalemise lisakulud tekivad isikul sõltumata konkreetse teenuse liigist, siis muudeti ka toimetulekutoetuse arvestamise regulatsiooni nii, et erinevate tööturuteenuste puhul makstavaid tööturutoetusi käsitletaks toimetulekutoetuse arvestamisel ühtemoodi,» põhjendas Jõgiste seadusemuudatust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles