Aasta lõpul olid finantsturgudel suured kõikumised

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

ASi Hansa Investeerimisfondid finantsturgude ülevaatest selgub, et aasta viimases kvartalis olid hinnakõikumised globaalsetel finantsturgudel taas suured ja oodatust järsem nõrgenemine leidis aset kõigis suuremates majanduskeskustes.


Lehman Brothersi pankrotiavaldusele järgnenud usaldamatuse suurenemine finantssektori vastu ning hirm majanduskasvu äärmiselt järsu aeglustumise ees viis oktoobris aktsia- ja krediiditurud vabalangusesse. Tänu Ameerika Ühendriikide ja euroala pangandussektori abipakettidele stabiliseerus olukord kvartali teises pooles. Aktsiaturu edasise liikumise osas kujuneb suure tõenäosusega äärmiselt oluliseks kasumite langustsükli ulatus ja kestvus.

Aasta viimases kvartalis toimus oodatust märgatavalt järsem nõrgenemine kõikides suuremates majanduskeskustes. Lisaks USA tööturu prognoositust märksa kiiremale nõrgenemisele leidis kinnitust ka euroala majanduse laiapõhjaline nõrkus. Väheneva välis- ja sisenõudluse kõrval on Euroopa majanduse jaoks väikeseks lohutuseks Euroopa Keskpanga baasintressi langus.

Hansa Investeerimisfondide fondijuhi Kristjan Tamla sõnul ootavad rahaturud lähikuudel ligi ühe protsendi suurust baasintressi langust ning intressimäära stabiliseerumist seejärel. «Euroala majanduse edasise nõrgenemise ning inflatsiooni languse puhul pole välistatud, et Euroopa Keskpank langetab aasta jooksul intresse isegi rohkem, kui turud täna ootavad. Kuid seda pigem aasta teisel poolel,» ütles Tamla.

Tulenevalt maailma majanduse nõrkusest ning finantssektoris valitsenud määramatusest toimus neljandas kvartalis laiapõhjaline langus kõikides riskantsemates varaklassides. Lisaks aktsiaturgudele tabas müügilaine ka ettevõtete ja arenevate riikide võlakirju. «Ei saa küll öelda, et neljanda kvartali hinnaliikumised finantsturgudel olid pretsedenditud, kuid erakordsed olid need kindlasti, eelkõige riskantsematel võlakirjaturgudel,» sõnas Tamla.

Finantsturgude edasise liikumise seisukohalt on tema sõnul väga oluline ettevõtete kasumite langustsükli sügavus ja kestvus. See mõjutab aktsiaturgude kõrval kindlasti ka võlakirjaturge. «Oleme täna optimistlikumad kõrge reitinguga ettevõtete võlakirjade osas, sest see varaklass pakub meie hinnangul väärtust kõrgete krediidimarginaalide tõttu. Lisaks naudivad mõned selles varaklassis olulise osakaaluga majandussektorid riigi otseseid või kaudseid garantiisid,» rääkis Tamla.

Tema sõnul eelistatakse pensionifondide portfellides jätkuvalt pigem arenenud suurte turgude aktsiaid. «Peame tõenäoliseks, et arenenud turud pakuvad arenevate riikide aktsiatest paremat tootlust seni, kuni näeme selgeid märke globaalse majanduskeskkonna paranemisest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles