Üllatused riigivisiitidel: kastid teleritega ja laulev naftapuurtorn

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi ametlikel visiitidel kehtivad kingituste puhul kindlad reeglid, on mõni Eestit väisanud välisdelegatsioon siinseid võõrustajaid kaasavõetud kingitustega üllatanud.

«Kingitus on alati seotud selle kultuuriga, kust ta tuleb. Mõned kultuurid on meile lähemal ja teised kaugemal,» põikles presidendi kantselei protokolliosakonna juhataja Piret Reintamm Benno esialgu kõrvale vastusest küsimusele eriskummaliste kingituste kohta. «Aga on nähtud asju, mis üllatavad mitmeski mõttes,» tunnistas ta.

Üheks selliseks kingituseks on näiteks Aserbaidžaani presidendi kingitud laulev ning liigutav naftapuurtorn. Teise omapärase kingitusena meenutab ta ühe Kesk-Aasia riigipea kingitud mosaiikpilti, mis alguses ei tundunudki ebaharilik. «Lähemalt vaadates selgus, et tegu oli kivimosaiigiga ja see oli kohutavalt raske. Selle asja puhul hämmastaski, et keegi oli ette võtnud nii raske asja kohaletoomise,» sõnas Reintamm Benno.

Riigikogu kantselei protokolliülema Riina Otsepa sõnul oli neil mõne aasta eest juhus, kui saabunud Hiina delegatsioon hakkas ootamatult telerikaste maha tõstma. Kuigi üldjuhul on tavaks kingitustes eelnevalt kokku leppida, siis seekord tuli külaliste kingitus Eesti poolele täieliku üllatusena. Kõige suuremat kingitud telerit on ilmselt näinud enamik inimesi, sest see asub riigikogu suure saali lähistel ja tihti tehakse selle juures teleintervjuusid.

Riigikogu väliskomisjoni ametnikele aga meenus üks Türgis-käik, kui kõigil ametlikel kohtumistel kingiti ühesuguseid taldrikuid. «Kott oli lõpuks päris raske,» tunnistas nõunik Ivar Mölder.

Tema kolleegi Birgit Keerd-Leppiku sõnul pole teinekord raske mitte niivõrd kingitus ise, vaid hoopis selle pakend. Ta tõi näiteks ühe väikse puugravüüri, mis oli pakitud raskesse karpi. Hea tava aga nõuab, et koos kingitustega tuleb kaasa võtta ka pakendid. Samas pole ametnike sõnul kingituste tõttu reisides ülekaaluga probleeme olnud. «Eks sellise asja peale tuleb varem mõelda,» sõnas Mölder.

Kuigi viimasel ajal tehakse kingitusi vähem ning Euroopas on sellest praktiliselt loobutud, siis on aja jooksul nii Toompea kui Kadrioru lossi kogunenud üksjagu ametlikelt visiitidelt kingitusi. Kadrioru lossis on osa kingitusi tallel spetsiaalses hoiuruumis. Küsimusele, mis siis saab, kui laos enam ühel päeval ruumi ei ole, vastas Benno Reintamm: «Eks siis tuleb paremini pakkida».

Riigikogus on osast kingitustest tehtud väike väljapanek istungisaali lähistel, suurem osa ametlike visiitide kingitustest aga täidavad ametnike aknalaudu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles