Krista Aru: tänavu lõppes Raadil nõukogude aeg

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aru Raadil, kuhu peaks kerkima Eesti Rahva Muuseum
Krista Aru Raadil, kuhu peaks kerkima Eesti Rahva Muuseum Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktor Krista Aru märkis, et lõppev oli pigem murede kui rõõmude aasta ning muuseum pidi ikka ja jälle õigustama oma uue maja ehitamise soovi. Sellest hoolimata oli sel aastal ka häid arenguid.

«Mure töö, toidulaua, lähedaste ja argielulise toimetuleku pärast võttis paljudelt jõu ja jaksu naeratada ning rõõmu tunda,» selgitas Aru.

«ERMile oli see üks vastuoluline ootamiste ja selgitamiste ja õppimise aasta. Ootasime Euroopa Liidu Komisoni otsust ERMi projekti rahastamise kohta, ootasime Euroopa Investeerimispanga ekspertide hinnangut ERMi hoone projekti sobilikkusest, ootasime, et tööjoonisteni valminud projekti järgi algaks ERMi hoone ehitus,» loetles ta. Tänavu januaris täitus täitus viis aastat, kui muuseumi uue hoone rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võidutööks kuulutati projekt «Mäletuste väli», julgemad kinnitasid tollel hetkel, et aastaks 2009 on ERM kolinud Raadile.

«2011. aastal pidime aga ikka ja jälle nii eesti kui ka võõramaa keeltes selgitama, et ERMi hoone ei ole klaasist, vaid raudbetoonist, ei paikne maa all ega sisalda vaid näitusesaale ega hoidlaid, et ERMi ei saa ehitada Hiinasse või Venemaale ning et ERM ei ole kunagi olnud asi iseendast,vaid muuseum loodi, sisustati ja peeti ülal rahva poolt, usust rahva tulevikku ja elujõudu.»

«Läbi aasta kestnud ootus ja seletamine õpetas selgelt: muuseum peab palju rohkem inimestega rääkima, astuma ise need sammud, mis paljudel on seni jäänud muuseumini astumata. Ainult siis saab ERM ehitatud, kui rahvas seda tahab ja vajab,» märkis Aru.

«Midagi väga olulist sai ka hästi tehtud: Raadil lõppes nõukogude aeg. Lennuväest jäänud varemed on lammutatud, puhastatud on reostunud ja lagastatud maapind, korrastatud ja kaevatud veesilmad. Raadi ootab ERMi, et siis ka vaimselt puhtaks saada,» oli Aru samas rahul.

«Kui midagi soovida aastalt 2012, siis võimalust tööd teha, julgust mõelda suurelt, oidu tegutseda targalt, tahtmist märgata inimest oma kõrval ning suutlikkust vaadata kaugemale argipäevast. Seda kõike oli Eestimaal sada aastat tagasi, mil Raadi väljalt tõusis õhku esimene lennuk ja ERMi toel sündis Eesti film,» lausus Aru.

«Oleks väga uhke, kui oma sajandal sünniaastal võiks Eesti film jäädvustada ERMi hoone ehituse algust!» lõpetas muuseumi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles