Julmad juhtumid: õpetajad hoiavad nõrku õpilasi eksamitest eemale

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaupo Kott

Postimees.ee kogus koostöös õpilasesinduste liiduga noortelt näiteid selle kohta, kuidas õpetajad takistavad neid valimast riigieksameid, sest kardavad enda või kooli maine pärast.


Õpilased kirjeldavad mitmeid juhtumeid, kus õpetajad keelasid nõrgematel mõnes aines eksameid teha või kus õpetajad pakkusid nõrgematele paremaid veerandihindeid selle eest, et nad riigieksami tegemisest loobuksid.

Postimees.ee toob osa juhtumitest siinkohal lugejateni. Õpilased on nõus kirjeldama juhtumeid tingimusel, et neid ja nende kooli ei identifitseerita, seetõttu on juhtumid toodud maakonna või linna täpsusega. Õpilaste nimed ja koolid on Eesti Õpilasesinduste Liidule teada.

Juhtumid, mis on kokku kogutud mitme kuu jooksul, peaksid aitama kirjeldada õhkkonda, mis osades riigieksamite tulemusi väärtustavates koolides valitseda võib.

Nõrgad ja tugevad eri rühmadesse

Näiteks kirjeldab üks õpilane Tartust, kuidas nende klass jagati mitmeks tugevusrühmaks ja öeldi, et riigieksamit võivad teha vaid tugevamasse rühma kuulujad.

Probleemid algasid juba kümnendas klassis. Õppeaasta esimene periood lõppes traagiliselt - üle poole klassist sai matemaatika hindeks kahe. Seejärel jagati klass kolme rühma ja koguti allkirjad õpilastelt, kes lubasid, et ei tee aines riigieksamit.

Kes tegid, pidid olema esimeses rühmas, äärmisel juhul teises.

Paraku hinded ei paranenud. «Inimesed said ikka oma kahtesid ja ääriveeri kolmesid. Kes tahtis nõrgemasse rühma tulla, pidi loobuma eksamist,» kirjeldas õpilane.

Järgmise õppeaasta alguses jagati klass viide rühma. 1. ja 2. rühma kuulusid eksamitegijad, ülejäänutesse need, kes olid matemaatika riigieksamist loobunud.

«Kui meie klassis oli 30 õpilast ja alguses tahtis teha eksamit 25, siis nüüd ei tee keegi seda eksamit. Keegi ei tahtnud ainult kahtedele-kolmedele õppida. Meile öeldi, et kui saad esimeses rühmas kolme, on see võrdne kolmanda rühma viiega.»

Eksamist loobumine tõstab hinnet

Sama õpilase sõnul on koolis probleeme ka inglise keelega, kuigi väiksemas mahus. «Seal vahest õpetaja ütleb, et kui sa eksamit teed, on periood kaks, ja kui loobud, saad kolme.»

Tema väitel, loobus paar õpilast veel 12. klassi keskel inglise keele riigieksami tegemise plaanist. «Õpetajad ütlevad, et kooli maine on tähtis ja seda ei või alla viia.»

Karistuseks teises aines suvetöö?

Järgmine juhtum on Mustveelt. Paljud õpilased kasutavad sageli 11. klassis võimalust teha keemia või geograafia riigieksam ette ära, nii ka ühes Mustvee koolis.

Paraku raskendab nende valikuid õpetaja, kes annab korraga nii keemiat kui geograafiat.

Õpetajat häirib väidetavalt see, et klass ei paista silma keemia õppeedukuse poolest, ning on seetõttu teatanud, et keelab õpilastel valida oma teise aine, geograafia riigieksamit.

Õpetaja olevat näidanud oma suhtumist ka sellega, et keeldus konsultatsioonidest, jättis tundi tulemata või hindas geograafia kontrolltöid ebaõiglaselt.

Vaatamata kõigele valis enamik klassist siiski geograafia riigieksami. «Leidus ka neid, kes lasid end eksami valinute nimekirjast kustutada - ainult selleks, et suuremast jamast pääseda,» kirjeldas õpilane.

Tema sõnul kardavad õpilased nüüd, et kui neil geograafia riigieksam kehvasti läheb, jätab õpetaja nad karistuseks keemias suvetööle.

Õpetaja hirmuunenäod

Üks õpilane Loksalt kirjeldas ka olukorda, kus ta andis õpetajale teatamata allkirja, et soovib ühiskonnaõpetuse riigieksamit teha.

«Nüüd on asi hullumaja - tajun õpetaja poolt niisugust psüühilist terrorit, et juba kahtlen, kas peaksingi /../ eksamile minema,» kirjeldas õpilane.

«Ta solvab ja mõnitab, kui mingit üksikasja ei tea, ja räägib, kuidas ta öösiti magada ei saa, sest kardab punktide pärast.»

Õpilast häirib, et õpetaja ei usalda teda ega usu tema hakkamasaamisse. Samuti avaldas ta kartust, et õpetaja hakkab teda järgmisel aastal tundides taga rääkima - nagu ta räägib praegu taga neid, kes on varem tema eksamit teinud.

Eesti Õpilasesinduste Liit kutsus eile õpilasi valima õpetajate-kooli võimalikust vastuseisust hoolimata just sellised riigieksamid, mida neil endal tulevikus vaja läheb.

Liit väitis, et nendeni on jõudnud teateid juhtumitest, kus kool on avaldanud keskmistele ja nõrgematele õpilastele survet loobumaks mõne riigieksami valimisest, sest see langetaks kooli keskmist tulemust.

Tänavused riigieksamid tuleb ära valida 20. jaanuariks.

Üleskutse! Kirjuta selle loo kommentaarides enda kogemustest riigieksamite valikul!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles