Mehed päästsid Käsmus uppumisohtu sattunud rannakaluri

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri
Tormine meri Foto: SCANPIX

Lääne-Virumaal Käsmus elav Käsmu Vabatahtliku Merepääste liige ja Võsu komando päästja Robert Aasa päästis koos teise Käsmu mehega aasta esimesel päeval merel paadiga ümber läinud keskealise rannakaluri uppumissurmast.

Häirekeskus sai paadiõnnetuse kohta hädaabikõne kell 10.25, sündmuskohale saadeti Võsu päästekomando koos paadiga.

Päästjate kohale saabudes selgus, et juhuslikult sündmuskohal olnud Käsmu vabatahtliku merepäästeühingu liige ja Võsu komando päästja Robert Aasa oli koos teise Käsmu mehega uppuja juba päästnud ja kaldale toimetanud.

«Käin hommikuti ujumas ja kuulsin kaluri paati sõitmas. Mingi hetk sel mootor enam ei töötanud ja siis märkasin umbes 200 meetri kaugusel kaldast inimest vees paadist kaugenemas,» rääkis Aasa. Talisupleja Aasa jooksis appikarjete peale Käsmu muulilt uppujale mööda randa vastu ning enda sõnul kaalus korraks ka ujudes uppuvat meest päästa.

«Iseennast oleksin küll 200 meetrit sinna ja samapalju tagasi transportinud, kuid uppujaga koos poleks ma kaldale suutnud tulla. Nii rahmeldasin kaks kaldal olevat paati läbi, kuid nendega ei saanud merele minna, kolmanda paadiga läks õnneks ja sain ka aerude omanikuga kiirelt ühendust, koos läksime uppujale vastu,» kirjeldas Aasa. Aasa kiitis Soomes saadud koolitust, mis aitas teha õigeid otsuseid.

Keskealist meest kipakasse aerupaati elupäästjad aga tõmmata ei saanud, mistõttu hoidsid Aasa ja samuti appi tõtanud Käsmu elanik uppujat paadi juures pinnal, aerutasid kaldale ja viisid mehe tuppa sooja.

Aasa sõnul oli kalur alguses justkui rahulikult ujunud, kuid ühel hetkel oli külm vesi tal tõenäoliselt hinge kinni tõmmanud. Kohale saabunud Võsu päästjad tõid merele hulpinud kaluripaadi kaldale ning aitasid külmas vees viibinud kaluri kiirabiautosse, millega ta haiglasse toimetati.

Aasa hinnangul oli uppuja elu ja surm vaid minutite küsimus. Selliste õnnetuste ennetamiseks teab ta häid soovitusi: pange päästevest selga või ärge minge üksi paati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles