Emori aasta: sotsid tõusid Reformi ja Keski arvelt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Uuringufirma TNS Emori lõppenud aasta ja tunamulluseid detsembriküsitlusi võrreldes selgub, et Keskerakonna toetus on kukkunud 12 kuuga 4 protsendipunkti ning Reformierakonna oma protsendipunkti võrra vähem, samas kui sotside toetus on kasvanud isegi rohkem kui kahe suurpartei langus kokku.

Kui 2010. aasta detsembris toetas peaministriparteid Reformierakonda 36, siis aasta hiljem 33 protsenti. Sama suure kukkumise tegi läbi ka idarahaskandaali ning sisemise võimuvõitluse läbi elama pidanud Keskerakond – 26-protsendine toetus vahetati 22se vastu.

Keskerakonnaga sama menukaks tõusnud sotsiaaldemokraatide toetus oli aasta tagasi vaid 13 protsenti ehk praegusest 9 protsendipunkti võrra väiksem.

Aasta eest 15 protsendi valijate lemmikuna kolmandal kohal olnud Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on kasvatanud selle ajaga küll ühe protsendipunkti jagu toetust, kuid langenud samas populaarsuselt neljandaks.

Ülejäänud erakondadele jagus aasta eest kamba peale kümme, nüüd kaheksa protsenti toetusest.

Reformierakonna eelmise aasta küsitlusedukaim kuu oli jaanuar 36 protsendiga ning edutuim veebruar 28 protsendiga. Keskerakonna tippkuu oli valimiseelne veebruar 25 ning mõõnakuu oktoober 20 protsendiga. IRLi toetus oli kõrgeim samuti veebruaris (21), madalaim aga juunis (13 protsenti).

Sotsiaaldemokraatide toetus on olnud 24 protsendi peal nii juulis, augustis kui novembris, 14 protsenti oli aga jaanuaris. Sotside sügavaim mõõnahetk oli 2010. aasta septembris 8 protsendiga, millele järgnes stabiilne kasv kuni mullu maikuuni (22 protsenti).

BNSi tellitavas Emori statistikas on arvestatud vaid neid küsitletuid, kellel on parteiline eelistus olemas. Neid, kes oma lemmikut öelda ei osanud, oli nii aasta eest kui lõppenud detsembris natuke alla kolmandiku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles