Kunagise NSVLi riigid käivad poliitiliselt alla

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Caro / Scanpix

Kui Baltimaad välja arvata, käivad kõik endise NSVLi riigid alla, ületades ebademokraatlikkuselt juba Musta Aafrikat ja Lähis-Ida, tõdeb Freedom House’i värske raport.





Uuringu «Vabadus maailmas aastal 2009» hinnangul jätkasid kõik liiduvabariigid peale Eesti, Läti ja Leedu mullu jõudsalt samal allakäiguspiraalil, mida mööda nad on liikunud viimased kümme aastat. «Lõuna-Osseetia pärast sõtta läinud Venemaa ja Gruusia olid piirkonna kõige märkimisväärsemad langejad, nagu ka Armeenia, Aserbaidžaan, Kõrgõzstan ja Moldova,» nentis raport.

«Gruusia oli esimese värvilise revolutsiooni toimumispaik ning üks väheseid ärksamaid kohti endise NSVLi alal,» meenutas uuringut saatva essee autor Arch Puddington, «selle ebakindel kurss, sealhulgas 2007. aastal välja kuulutatud eriolukord ja augustisõda, on üks viimase kahe aasta murettekitavamaid arenguid.»

Venemaa reitingu langetamist põhjendas Freedom House ennekõike presidendivalimistega, mis polnud ei vabad ega õiglased.

Freedom House hindas ka 16 vaidlusaluse territooriumi olukorda. Johtuvalt nende poliitiliselt ebakindlast olukorrast liigitus suur osa neist «mittevabade» kategooriasse.

Ainsaks vabaks vaidlusaluseks piirkonnaks peavad raporti koostajad türklastega asustatud Põhja-Küprost. Poolvabad on Mägi-Karabahh, Somaalimaa ja Abhaasia. Suve lõpus Gruusiale katastroofi kaasa toonud Lõuna-Osseetia on kindlalt mittevaba.

Eesti reiting tänavuses raportis mingil moel muutunud pole – nii poliitiliste vabaduste kui ka kodanikuõiguste vallas on meil maksimumhinne. Sama hinne on Leedul, vaid Lätil on poliitiliste vabaduste hinnang aste madalam.

Vabadus maailmas aastal 2009

•    Freedom House on sõltumatu valitsusväline organisatsioon, mis hindab maailma riike nende elanike poliitiliste õiguste ja kodanikuvabaduste järgi 1972. aastast. Organisatsiooni iga-aastased ülevaated liigitavad maad kolme kategooriasse: vabadeks, osaliselt vabadeks ja mittevabadeks.
•    Sel nädalal ilmunud 2009. aasta raporti järgi võib maailma 193 riigist täielikult vabaks pidada 89t, osaliselt vabu maid on 62 ja mittevabu 42. Demokraatiate arv kukkus mulluselt 121-lt 119-le.
Allikas: Freedom House

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles