Ringkonnakohus ei vabastanud Indrek Põtra vahi alt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Heili Sepp
Riigiprokurör Heili Sepp Foto: Toomas Huik

Tallinna ringkonnakohus ei vabastanud altkäemaksu võtmises kahtlustatavat kaitsepolitsei uurijat Indrek Põtra vahi alt.

Ringkonnakohus otsustas Harju maakohtu 21. detsembril tehtud määruse Indrek Põdra suhtes tõkendina kohaldatud vahistamise kohta jätta muutmata ning määruskaebuse rahuldamata.

Kohus leidis, et muud kriminaalmenetluse tagamise vahendid kui Indrek Põdra vahi all pidamine ei ole käesoleval ajal piisavad kahtlustatava õiguskuuleka käitumise ja kriminaalmenetluse tõhusa läbiviimise tagamiseks. Kohus nõustus maakohtu hinnanguga, et Indrek Põdra suhtes esinevad seaduses sätestatud vahistamisalused.

«Kavatsen kaitsealusega hiljemalt homme ennelõunal kohtuda, et arutada ringkonnakohtu määruse peale riigikohtule määruskaebuse esitamise küsimust,» ütles kohtus Indrek Põtra kaitsnud vandeadvokaat Jaak Siim.

Siim leidis, et Põdra vahi all pidamiseks puudub seaduses sätestatud alus. «Kuna Indrek Põder on valmis kaasa aitama kriminaalmenetluse läbiviimisele, tal ei ole kavatsust sellest kõrvale hoida ega kavatse asjas kogutud tõendeid hävitada või kõrvaldada või muul viisil kriminaalmenetluse huve kahjustada,» sõnas Siim pärast kohtuistungit.

«Seetõttu meie hinnangul puudub alus kõige rangema tõkendi kohaldamiseks,» lisas ta. Siim kordas, et Põder ei ole käesoleval ajal end üheski talle süüks pandavas teos süüdi tunnistanud.

Kaitsepolitsei altkäemaksujuhtumit uuriv juhtiv riigiprokurör Heili Sepp oli seisukohal, et Põder peab jääma vahi alla. «Kogutud tõendid näitavad, et on suur tõenäosus, et ta võib hakata tõendeid hävitama, tunnistajaid mõjutama kuritegelikul viisil. Et seda vältida, on parem, et praeguses menetlusfaasis oleks ta vahi all, me saaks kõik vajalikud tõendid ära koguda. Siis ühel hetkel võib ka see vahistamine lõppeda,» sõnas Sepp.

Ta tõdes, et Põdra vahistamine võib lõppeda ka enne kuue kuu möödumist: «Aga me peame arvestama, et selle kuriteo eest on karistusena vangistus ette nähtud. Seega, millal täpselt Põder vabadusse peaks pääsema, on iseasi.»

Sepa sõnul on menetlus praegu kiires tõendite kogumise faasis. «Me oleme selle kõige kiirema ja valulikuma tipu ületamas. Järgmine nädal on meie enda jaoks ilmselt natuke selgem,» lootis Sepp.

«Meil on olnud väga palju läbiotsimisi, vähemalt 30 kohas. Me oleme väga palju erinevat materjali ära võtnud, eks me nüüd analüüsime seda. Ülekuulamisi on palju olnud, aga neid tuleb veel väga palju.»

Kahtlusaluseid Indrek Põdraga seotud süüasjas on riigiprokuröri sõnul praegu üle 10.

Põtra kahtlustatakse kuriteos, mille eesmärk oli mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid süüteo- ja järelevalvemenetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles