Ennustamatus Iowas algavad USA vabariiklaste eelvalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enda võidus kindel Mitt Romney eile Iowas.
Enda võidus kindel Mitt Romney eile Iowas. Foto: SCANPIX

Iowa osariigi vabariiklased valivad täna esimeste ameeriklastena oma eeliskandidaadi novembrikuistel presidendivalimistel Barack Obama vastu. Tulemuse ennustamine on keeruline, sest enam kui kolmandikul valijatest pole enda sõnul kindlaid eelistusi.

Pärast mitut nädalat kohtumisi valijatega ja reklaamidele kulutatud miljoneid dollareid üritasid presidendiks pürgijad veenda viimaseid iowalasi endi poolt hääletama, vahendas AP.

Endine Massachusettsi kuberner Mitt Romney, kes on ülemaaline soosik saamaks vabariiklaste presidendikandidaadiks, ütles eile enesekindlalt pooldajatele, et võidab tema.

Kas nii ka läheb, pole kaugeltki selge. Täna õhtul kohaliku aja järgi saavad Iowa vabariiklased üksteise kodudes, keskkooli võimlates, raamatukogudes ja mujal kokku, et pidada maha valimiskoosolekud (ingl k caucus). Nõupidamistel osalevad tavaliselt kohalikud aktiivsemad vabariiklased, kes asuvad oma sõpru ja naabreid veenma oma eeliskandidaadi paremuses.

Küsitluste järgi võivad lisaks Romneyle Iowas võitu loota endine senaator Rick Santorum ja libertaarne esindajatekoja liige Ron Paul.

Neile järgnevad ülejäänud kolm kandidaati: Texase kuberner Rick Perry, endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich ja esindajatekoja liige Michele Bachmann.

Gingrich ennustas eile, et kaotab Iowas, Paul tunnistas, et ei kujuta end Valges Majas isegi ette.

Romneyl on sama probleem, mis 2008. aastal kandideerides: võita enda poole vabariiklaste konservatiivne leer, mida häirivad tema otsused Massachusettsi kubernerina. Iowas, kus Romney nelja aasta eest kaotas, üritab ta tänavu võitu saavutada sõnumiga, et ta on kõige tõenäolisem kandidaat, kes suudaks üldvalimistel võita president Barack Obamat.

Iowa tulemused sõltuvad ka sellest, kui palju kolme miljoni elanikuga osariigis vabariiklasi valimiskoosolekutele kohale tuleb. Nelja aasta eest oli neid rekordiliselt (üle 120 000).

Igas USA osariigis toimuvad vabariiklaste eelvalimised lõppevad juunis, erakonna presidendikandidaat selgub arvatavasti aga juba mitu kuud varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles