PPA: Stelmachi elamisloa-kõned meile olid süütud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach.
Nikolai Stelmach. Foto: Peeter Langovits

Elamislubade skandaali tõttu poliitikast taandunud ärimehe Nikolai Stelmachi kõned politsei- ja piirivalveametisse, millele siseministeerium oma kirjas viitas, olid ameti teatel süütud.

Oma eelmisel nädalal riigikogu nn korruptsioonikomisjoni esimehele Andres Anveltile saadetud vastuskirjas teatas siseministeerium, et Stelmach on pöördunud politsei- ja piirivalveameti (PPA) poole konsultatsioonide saamiseks elamisloa taotlemisega seotud küsimustes ning esitanud taotlejate esindajana elamisloa taotluste juurde vajalikke dokumente.

PPA peadirektori asetäitja kodakondsuse ja migratsiooni alal Helen Rennel ütles Postimehele, et tegu oli n-ö süütute kõnedega ning nende käigus ei üritatud kedagi mõjutada.

Tema sõnul on nii elamisloa taotlejatel, nende kutsujatel kui ka esindajatel õigus info ja selgituste saamiseks PPA poole pöörduda.

«Seda õigust kasutavad valdavalt just välismaalaste Eestisse kutsujad (õppeasutused, tööandjad, abikaasad) ja nende esindajad,» selgitas Rennel, millises rollis Stelmach üles astus.

Tema sõnul on Stelmach mõnel korral 2010. ja 2011. aastal pöördunud kodakondsus- ja migratsiooniosakonna poole, et saada selgitusi elamisloa taotlejatele saadetud kirjade sisu osas ja mõista elamisloa taotlemise tingimusi.

Vastavaid selgitusi on talle ka Renneli teada antud, kusjuures peamiselt on tegu olnud telefonikõnedega.

«PPA ametnikud selgitavad õiguslikku regulatsiooni ja menetlusprotsesse, sellised päringud on elamisloa taotluste menetlustes tavapärased, need ei mõjuta menetlusprotsessi ega muuda menetluse lõpptulemust,» märkis Rennel.

Nikolai Stelmach on koos Indrek Raudsega üks kahest Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikust, kes sattusid mullu detsembris nn elamislubade skandaali. Mõlemad mehed on tänaseks päevaks erakonnast ja poliitikast lahkunud.

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimees Andres Anvelt küsis detsembri keskel siseministeeriumilt ja majandusministeeriumilt, kas Kabrits ja/või praeguseks endine riigikogulane Raudne on osalenud mullu ministeeriumide või nende haldusalas olevate asutuste korraldatud aruteludel, kus käsitleti elamisloakvootide suurendamist. Sellele päringule vastuseks teataski siseministeerium, et kahe mainitud isiku kohta neil andmeid pole, küll aga natuke Stelmachi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles