Läti ajakirjanikud: rahutuste organiseerimist ei saa välistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti juhtiv ajaleht Diena.
Läti juhtiv ajaleht Diena. Foto: www.diena.lv

Eilsele rahumeelsele miitingule järgnenud rahutustes osalesid marginaalsete rühmade esindajad, väidavad Läti ajalehtede toimetajad.


Läti konservatiivse väljaande Diena arvamustoimetuse juhataja Pauls Raudseps väitis venekeelsele Postimees.ee'le, et Riia parlamendihoone juures märatsesid valdavalt noored inimesed, kes otsisid seiklusi.

Mil määral olid rahutused organiseeritud, mil määral mitte, Raudseps öelda ei julgenud. «Kuid selge on üks - ei rahumeelse miitingu (mis eelnes rahutustele - toim) korraldajad ega politsei ei olnud täielikult valmis selliseks sündmuste käiguks.»

Tema sõnul oli korraldajatest vastutustundetu planeerida massimeeleavaldus hilisõhtuks, politsei ei olnud aga masside vägivallatsemiseks valmis.

Läti venekeelse ajalehe Tšas tegevtoimetaja Valeri Zaitsev pakkus, et rahutused olid mingil määral ettekavatsetud.

«Ausalt öeldes, pilt ei olnud üks kaunimatest. Kõik oli väga lähedane ettekavatsetud rahutustele, kuigi politsei räägib, et need olid spontaansed reaktsioonid.»

Ta märkis, et rahumeelse miitingu korraldajad taandusid koheselt rahutustest ja mõistsid need hukka ning miitingulistest osalesid rahutustes vaid vähesed.

Zaitsevi sõnul pole Riias juhtunud midagi nii vägivaldset pärast 1991. aasta 13. jaanuarit, kui kardeti, et Nõukogude Liidu armee asub ka seal rahvamassie ründama, nagu juhtus toona Leedu pealinnas Vilniuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles