Väyrynen kerkis populaarsuselt teiseks presidendikandidaadiks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome presidendiloss Helsingi kesklinnas.
Soome presidendiloss Helsingi kesklinnas. Foto: SCANPIX

Soomes läbi viidud värskeima presidendigallupi järgi on toimunud muudatus pingerea teisel kohal, sest Sauli Niinistö selja taha on kerkinud Paavo Väyrynen.

Koonderakonna kandidaadi Niinistö populaarsus vähenes 2011. aasta neljandas kvartalis 8 protsendipunkti, vajudes 41 protsendini. Septembris toetas teda kui võimalikku uut riigipead 49 protsenti, selgub Iltalehti tellitud ja Research Insight Finlandi läbi viidud küsitlusest.

Samal perioodil on Keskerakonna kandidaadi Paavo Väyryneni toetajate hulk suurenenud, kerkides kuuelt protsendilt 11 protsendini. Ka on liikunud tõusvas joones roheliste kandidaadi Pekka Haavisto populaarsus.

Sotsiaaldemokraatide kandidaadi Paavo Lipponeni ja põlissoomlaste liidri Timo Soini poolehoidjate hulk on samas veidi vähenenud.

Võrreldes varasemate küsitlustega hakkab nüüd silma, et suurenenud on nende valijate arv, kes ei oska oma soosikut nimetada. Kui septembris polnud kindlat lemmikut kümnel protsendil, siis aasta lõpus olid selliseid juba 15 protsenti.

Telefoniküsitlus, mis viidi läbi 21.-29. detsembril, puudutas 1011 valijat vanuses 18-75 eluaastat. Uuringu veamarginaal on kolm protsenti mõlemale poole.

Soome järgmine president valitakse 22. jaanuaril. Kui esimeses voorus ei saa keegi üle poole häältest, toimub 5. veebruaril teine voor kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles