Aastaga kasvas ebaseaduslike sisserändajate surve Eesti piirile

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Möödunud aastal avastati Eesti piiril 81 ebaseadusliku sisserände juhtumit ja tabati 130 ebaseaduslikku sisserändajat.

Valdav osa kinnipeetud välismaalastest olid Aafrika riikidest (41), sealhulgas Kongost (17), Alžeeriast (8), Kamerunist (4) ja Somaaliast (3).

Järgnes Aasia (25), sealhulgas Vietnamist (8), Hiinast (7) ja Afganistanist (4).

Lisaks oli kinnipeetuid SRÜ riikidest (25), Venemaalt (21) ja Gruusiast (18) ning nad peeti kinni Eesti-Vene ajutisel kontrolljoonel, mis on Euroopa Liidu välispiir.

2010. aastal avastati ebaseadusliku sisserände juhtumeid 61 ja kinni peeti 109 ebaseaduslikku sisserändajat.

Ebaseaduslikult riiki pääsemiseks kasutatud meetoditest olid valdavad viisade väärkasutamine, võltsitud reisidokumentide kasutamine, katsed ületada salaja Euroopa Liidu välispiiri piiripunktide vahelisel alal ning teisele isikule kuuluvate dokumentide kasutamine.

Politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna teabebüroo juhi kohusetäitja Ago Tiku sõnul oli valdava osa ebaseaduslike sisserändajate eesmärgiks pääseda Eesti kaudu Skandinaavia riikidesse, Suurbritanniasse ja Prantsusmaale.

Tikk tõstis esile, et võrreldes varasemate aastatega on tõusnud Tallinna lennujaama kasutamine nii ebaseadusliku sisse- kui läbirände kontekstis.

Samas on ebaseadusliku läbirände kontekstis kandev roll endiselt Tallinna reisisadamal.

Tikk lisas, et ebaseaduslike sisserändajate surve Eesti piirile on kasvanud.

«Salaja riiki pääsemise õigustamiseks toodud ettekäänete hulgas viidatakse muuhulgas üha sagedamini ka «Araabia kevade» sündmustele, kuigi meie regioonis tabatuid ebaseaduslike sisserändajate kontingendil on nimetatud sündmuste ja isegi nimetatud riikidega väga vähe pistmist,» sõnas Tikk.

Tiku väitel tuleb Eesti piiridel toimuva taustal mõista neid arenguid, mis toimuvad praegu kogu Balti regioonis.

Nimelt on ebaseaduslike sisserändajate surve Euroopa Liidu välispiirile Balti regioonis ühtlaselt kasvanud kogu piiri ulatuses Venemaa ja Valgevenega.

«Samas on meie kolleegid-piirivalvurid Venemaal teinud väga tublit tööd, et seda survet oluliselt vähendada,» toonitas Tikk.

Tiku sõnul võib möödunud aasta kontekstis positiivsena märkida, et ebaseadusliku sisserände tõrjumiseks Balti regioonis tehtav koostöö Euroopa Liidu liikmesriikide ja kolmandate riikidega on oluliselt paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles