Andres Herkel kandideerib IRLi esimeheks

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Riigikogu liige Andres Herkel teatas täna, et on valmis kandideerima Isamaa ja Res Publica esimeheks.

«Olukorras, kus erakond seisab ristteel, ei ole õige jätta liikmeid ilma selgetest valikutest, millist teed minna. Ma ei ole oma vaateid varjanud ja kui neil on poolehoidjaid, siis tuleb vastutus võtta,» kirjutas Herkel IRLi siselisti. «Kõige tähtsam ülesanne on taastada usaldus. See puudutab usaldust erakonna sees, aga ka usaldust ühiskonna ja riigi vahel.»

Herkeli hinnangul murendas elamislubade müük eeskätt avalikku usaldust - erakonna vastu, rahvaesindaja ameti ja poliitika kui sellise vastu.

«Sellest tuleb õppida, sest veel hullem olnuks, kui toimunu polekski ilmsiks tulnud. Aga usalduse murenemise märgid olid ennegi ilmsed,» nentis ta.

Herkel rõhutas, et usaldus eeldab avatust, kaasamist ja julgust rääkida avalikkusega ka siis, kui sõnumid pole mesimagusad.

««Res Publica», mis moodustab osa IRLi nimest, on tõlkes «avalik asi». Suletus ei tohi sellega kuidagi kokku sobida,» selgitas ta.

Herkeli väitel tagab usalduse ka see, kui jäädakse rahvuskonservatiivsete põhimõtete ja väärtuste juurde ning seistakse avatud rahvusluse eest.

«Meie motiivid ja kutsumus poliitikas peavad olema aatelised ja maailmavaatelised, seega ei tohi me kaasa minna arusaamaga, et «kõik on müügiks»,» rõhutas ta.

Herkel lisas, et ta tahab värskendada IRLi ideid, kaasates selleks intellektuaale ja arvamusliidreid.

«Tahan anda kõigile erakonna liikmetele tagasi teadmise ja tunde, et see on meie erakond,» lõpetas ta.

Herkel on 49-aastane, ta on erakonna liige alates 1995. aastast ning on juhtinud enne Isamaaliidu ja Res Publica ühinemist nii Isamaaliidu Tallinna piirkonda kui ka riigikogu fraktsiooni. Eelmise aasta lõpus toimunud IRLi Tallinna piirkonna sisevalimistel sai ta kõige rohkem hääli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles