Eesti-Vene piiril tõhustatakse valvet

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve radar.
Piirivalve radar. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu välispiirile Eesti-Vene kontrolljoonel paigaldatakse aasta alguses täiendavalt uut mobiilset valvetehnikat, mille politsei- ja piirivalveamet võttis esimest korda kasutusele mullu veebruaris.

Tänu uuele vaatlustehnikale komplekteeritakse tänavu jaanuaris Eesti-Vene maismaapiiril täiendavalt 13 ööpäev läbi valvatavat ala.

«Uute valvesüsteemide kasutuselevõtt piiri valvamisel võimaldab üha rohkem asendada rutiinset patrulltegevust,» rääkis politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna infovarade talituse juht Kalev Sarapu.

Möödunud aasta veebruaris Eesti maismaapiiril esimest korda kasutusele võetud uut tüüpi juhtmevaba perimeetri jälgimise süsteem Smartdec koosneb erinevate sensoritega varustatud portatiivsetest anduritest ja tarkvarast.

Unikaalse tuvastusalgoritmi abil piiririkkumisi ja sellega seotud kuritegusid tuvastav tehnika on kergesti keskkonda sulanduv, kuluefektiivne ega vaja sagedast hooldust.

«Tegemist on Eestis koostöös piirivalvega arendatud ja toodetud multifunktsionaalse ning kiiresti paigaldatava tehnikaga, mis aitab tõhustada valvet maismaapiiril piiripunktide vahelisel alal ja raskemini ligipääsetavates kohtades maastikul,» ütles Sarapu.

Ta seletas, et süsteem on toodetud vastavalt piirivalve vajadustele ning seda testiti eelnevalt Eesti-Vene maismaapiiril terve ülemöödunud aasta jooksul.

«Tehnika varasem kasutamine välispiiril on end hästi õigustanud ning aidanud tabada ebaseaduslikke sisserändajaid ja salakaubavedajaid,» lisas Sarapu.

Seni kasutusel olnud sama tüüpi vaatlustehnika abiga on avastatud 14 piirivahejuhtumit ning tabatud üle 250 000 salasigareti. 2010. aasta lõpus kasutasid Smartdec- süsteemi ebaseaduslike sisserändajate tabamiseks edukalt EL piirivalve kiirreageerimisrühma koosseisus Kreeka-Türgi piirile lähetatud eesti piirivalvurid.

Valveseadmete hankimiseks sõlmiti mullu detsembris politsei- ja piirivalveameti ning tootjafirma Defendec OÜ vaheline ostu-müügi leping 38 000 euro väärtuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles