Toomla: Läti president tegi otsused kiirustades

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla.
Politoloog Rein Toomla. Foto: Ove Maidla.

Politoloog Rein Toomla hinnangul on Läti presidendi avaldus seimi laialisaatmise lihtsustamise kohta selgelt kiirustades tehtud otsus.

Läti president Valdis Zatlers teatas nimelt tänasel pressikonverentsil, et valitsusel ja parlamendil tuleb täita kolm ülesannet olukorra parandamiseks riigis 31. märtsiks, vahendasid Kuku raadio uudised.

Vastasel juhul algatab president referendumi seimi laialisaatmiseks. Üheks ülesandeks nimetas Zatlers põhiseaduse muutmist, et laiendada rahva õigusi seimi laialisaatmise küsimuses.

«Taolise otsuse tagajärjed on ettearvamatud. Kui seimi laialisaatmine muutub väga lihtsaks, võib juhtuda, et igal aastal toimuvad uued valimised ning see kurnab omakorda riiki,» ütles politoloog.

Toomla sõnul võib olla presiendi avalduse taga olla soov näidata, et Lätil on võim olemas.

«Kui paljud on kaotanud usu parlamendi võimu, ei jää presidendil üle muud, kui avalikkusele näidata, et meil on siiski olemas üks institutsioon, mis hoiab toimuval silma peal ja püüab asju lahendada. Kuid kahtlen, kas see on kõige õigem lahendus,» rääkis Toomla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles