Simson: Keskerakonna toetust kärpis valitsusest väljajäämine

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Kommenteerides Keskerakonna aasta keskmise populaarsuse kukkumist kahe aastaga kahe protsendipunkti võrra, viitas partei aseesimees Kadri Simson asjaolule, et erakond pole pikka aega valitsuses olnud.

«Keskerakonna reitingu langemise põhjus pikas perspektiivis võib seisneda eelkõige selles, et erakond ei ole olnud valitsuses,» ütles Simson Postimehele.

«Kaks aastat tagasi olid valimised ukse ees ja inimesed kaalusid erinevaid alternatiive. Täna on lähimad valimised kahe aasta kaugusel ning suurt ootust ühiskonnas ei ole,» lisas ta.

Samas lisas ta, et Keskerakonna juhitavas Tallinnas on toetus püsinud kõigi teiste erakondade ees ülekaalukas. «See näitab, et inimesed märkavad ja tunnustavad tehtud tööd.»

Sotsiaaldemokraatide toetuse kasvu taga peitub Simsoni hinnangul paljus nende uus esimees ja üldse nn «uue tulija» fenomen.

«Eestis on alati teatav osa valijaid olnud valmis uut toetama, olgu selleks siis Res Publica, rohelised või tänased sotsid. Sotsidel on õnnestunud ennast kaubastada nii, et kõik nende senised teod erinevates valitsustes nagu ei puutukski enam Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda,» kommenteeris Simson.

Tema sõnul tunneb Keskerakond sealjuures heameelt, et Eesti ühiskonnas hakkab leidma üha enam toetust sotsiaalne ja inimkeskne mõtteviis. «Erinevalt sotsidest ei pea meie oma tegusid valitsuses olles häbenema.»

Samas leidis ta, et sotside soov olla riigikogus opositsiooni liider sarnaneb IRLi püüdlustele olla koalitsiooni liider.

«Küll aga tuleb ka sotsidel tõdeda, et Keskerakonna esindatus parlamendis on suurem, meie töövõime parem ja põhimõtted juurdunumad,» märkis Simson. «Oleme sisse saanud hea tööhoo ning muide, kahekümne kõige aktiivsema riigikogu liikme seast leiab koguni 10 keskerakondlast (riigikogu kõnede statistika).»

Aastate keskmisi TNS Emori populaarsusküsitluste tulemusi vaadates selgub, et Keskerakonna toetus on langenud kahe aastaga 8 protsendipunkti võrra – kui 2009. aastal toetas neid 30, siis mullu 22 protsenti valijaid.

Võrreldes eelmise ja üle-eelmise keskmisi, on samas sotsiaaldemokraatide aasta keskmine toetus kasvanud 10 protsendipunkti võrra – 21ni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles