Kremli-meelne arvamusuurija: venelaste vaen Baltimaade suhtes väheneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: SCANPIX

Venemaa elanike seas on viimastel aastatel märgata negatiivse suhtumise vähenemist Balti riikide suhtes, ütles Kremli-meelne arvamusuurija.

«Peamine tendents on negatiivse suhtumise vähenemine Balti riikide suhtes,» ütles Ülevenemaalise Avaliku Arvamuse Uurimise Keskuse (VtsIOM) peadirektor Valeri Fjodorov usutluses BNSile.

«Siin võib välja tuua kaks põhjust. Esiteks, Barack Obama asumisega George W. Bushi asemel presidendi ametisse toimus ülemaailmse pinge üldine leevenemine, algas «taaskäivitamine» Venemaa ja USA suhetes, mis tõi endaga kaasa venemaalaste hirmude ja foobiate alanemise Lääne suhtes tervikuna ning muu hulgas ka tema satelliitide vastu postsovetlikus ruumis,» sõnas Fjodorov, kelle väitel tajutakse Venemaal Balti riike esmajoones USA satelliitidena.

«Teiseks, vähenes märkimisväärselt konfliktipõhjuste hulk kahepoolsetes suhetes, ning need, kes soovivad «sõjakirvest» välja kaevata sattusid nii Venemaal kui ka Balti riikides mõneks ajaks vähemusse. Võimust võttis mõõdukas ja pragmaatiline kurss,» sõnas Fjodorov.

«Esiplaanile nihkusid poliitikud, kes pooldavad dialoogi ja koostööd, näiteks [Riia linnapea, Üksmeele Keskuse üks liidreid] Nils Ušakovs Lätis,» osutas ta, vastates küsimusele, kuidas on viimastel aastatel muutunud venemaalaste suhtumine Balti riikidesse ja muu seas Eestisse.

Fjodorov viitas samas, et «meie suhete kohal ripuvad hiljutise raske mineviku jäljed».

«Nii ütles 2010. aasta küsitluse kohaselt seitse protsenti venemaalastest, et nende meelest kujunevad Venemaal Balti riikidega lähima 10–15 aasta jooksul pingelised või isegi vaenulikud suhted,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles