Rohelised: puuetega inimeste väntsutamine tuleb lõpetada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Roheliste erakonna parlamendifraktsiooni aseesimees Marek Strandberg ütles, et puuetega inimeste väntsutamine tuleb olemasolevas info-, makse- ja toetussüsteemis lõpetada.

Roheliste erakonna fraktsioon andis täna riigikogu menetlusse puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on tagada puuetega inimestele inimväärikust arvestav riiklik kohtlemine, vahendas erakonna pressiteade.

Esitatud eelnõu kohaselt määratakse puude raskusaste tähtajaks kuus kuud kuni kolm aastat, pere-või eriarsti ettepanekul tähtajatult, seejuures lastele määratakse puude raskusaste mitte kauemaks kui 16-aastaseks saamiseni ning tööealisele puudega inimesele määratakse puude raskusaste mitte kauemaks kui vanaduspensioni eani.

Eelnõu esitamisel märkis Strandberg, et iga infosüsteemi kõige suuremaks ja kõige nõrgemaks lüliks on alati inimene, öeldes, et «oleme näinud seda, kuidas inimeste valik tekitab sotsiaalministeeriumi infosüsteemis küllaltki korralikke kollisioone.»

«Eelnõu eesmärk ongi puuetega inimesi selles «toimivas» info-, makse- ja toetussüsteemis võimalikult vähe väntsutada, kuna teatud anatoomilised ja füsioloogilised iseärasused võivad olla täiesti selgelt sellised, mis ei parane ega muutu mingil moel ajaga nii, et seda võiks lugeda kadunuks,» tõdes Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles