Reformierakond ei pea enda reitingulangust tähtsaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul pole oluline, miks partei toetus mullu neli protsenti langes, selle vaagimise asemel tuleb teha tööd, et inimeste elujärg paraneks.

«Meie jaoks on reitingutest või populaarsusest olulisem igapäevane töö selle nimel, et kõigi Eesti inimesteni jõuaks märgatav elatustaseme tõus,» ütles Kukk vastuseks küsimusele selle kohta, miks ikkagi Reformierakonna aasta keskmine toetus mullu parteidest enim kukkus.

Sotsioloog Aivar Voog tõi omapoolse selgitusena välja Reformierakonna eakamaid valijaid peletava imago ning politoloog Tõnis Saarts mõtlevamaid valijaid pahandava juhtimisstiili.

«Hoolimata üleilmsest majanduskriisist ja ebapopulaarsetest otsustest parema tuleviku nimel toetab Reformierakonda jätkuvalt kolmandik Eesti valijatest,» märkis Kukk. «See toetus väljendus ka viimastel riigikogu valimistel, mis on kahtlemata kõige täpsem sotsioloogiline uuring.»

Tema sõnul andsid Eesti valijad märtsis Reformierakonnale varasemast veel tugevama mandaadi jätkata poliitikat, mis hoiab riigi rahanduse korras, hoolitseb perede eest ja tõstab pensione.«Reformierakonna püsivalt kõrge toetus on tunnustus valitsuse tööle, kes on Eesti kriisist edukalt välja toonud.»

Ta lubas, et Reformierakonna uus valitsusaeg tähendab ka uuendustuuli. «Sel aastal jätkame eelmisel aastal alustatud reforme hariduse kvaliteedi parandamisel ja avaliku teenistuse kaasajastamisel. Kindlasti soovib Reformierakond lähiaastatel ellu viia peretoetuste reformi, mis võimaldaks senisest tõhusamini aidata neid, kes abi kõige rohkem vajavad.»

Ta mainis, et Reformierakond on oma valimislubadusi ja visiooni Eesti tulevikust ellu viies alati lähtunud Eesti paremast tulevikust, mitte mõnest küsitlusest või populaarsusest.

«Oleme ka edaspidi jäigalt vastu vasakpoolsete plaanile makse tõsta ja võlgu elada. Valitsuse tervemõistuslik käitumine on andnud Eestile hea, konkurentsivõimelise positsiooni – see annab põhjuse olla oma riigi üle uhked.»

Kui võrrelda poolaasta keskmisi TNS Emori statistikas, siis 2009. aasta mõlemas pooles oli Reformierakonna toetus 28 protsenti, mis kasvas 2010. aasta esimeseks pooleks 34 ning järgmiseks lausa 39 protsendini. 2011. aastal ootas neid ees aga langus – esimesel poolaastal 32 ja teisel juba 31 protsendi peale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles