Ametiühingud peavad Aaviksoo väljaütlemist arusaamatuks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus Toompea lossi ees, kus nõuti palgatõusu.
Õpetajate meeleavaldus Toompea lossi ees, kus nõuti palgatõusu. Foto: Toomas Huik/Postimees

Teenistujate Ametiitude Keskorganisatsioon (TALO) peab arusaamatuks haridusministri Jaak Aaviksoo väljaütlemist tänanses Postimehes, et õpetajad saavad streikida vaid oma tööandja vastu.

Teenistujate Ametiitude Keskorganisatsioon kinnitab oma pressiteates, et on pidanud kogu iseseisvusaja jooksul oma liikmete nimel üleriigilisi töötasu alammäära läbirääkimisi.

«Vaatamata korduvatele katsetele kujundada ühtsetest põhimõtetest lähtuv reaalne töötasu/palgapoliitika, mis aitaks riigis parimal viisil kaasa eelarvevahendite planeerimisele ja õigele kasutamisele, ei ole reaalse tulemuseni jõutud.»

Määramatusega on ametiühingu kinnitusel kaasnenud läbirääkimiste venimine, lõputud vaidlused tööandjate määratlemisel, eelarvepositsioonide kujundamisel, rahade eraldamisel ning segadused raha hilisemal kasutamisel.

«Väide, et ministeeriumid kui oma haldusalas riigi eelarveraha taotlejad ei puutu üldse asjasse ja rahanappuse vastu streikida saab oma tööandja (st koolidirektori, muuseumi- või teatrijuhi ) vastu on arusaamatu,» kinnitab TALO.

Ametiühingu kinnitusel on tänaseks põhiküsimuseks kujunenud mitte niivõrd raha kasutamise juriidiline korrektsus, vaid see, kas Eestil on toimiv, tulevikku panustav kultuuri- ja hariduspoliitika ning seda toetav töötasupoliitika, millega kindlustakse riigi ja rahva kestmine ning areng.

«Just keerukatele aegadel peavad vastutavad institutsioonid otsima kõigi osapooltega koostööd, kujundama ühiseid arusaamu ning tagama sellega ühiskonna stabiilsuse toimimise,» leiab ametiühing.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles