Ministeerium tahab direktoritele anda vabamad käed

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Sapp
Piret Sapp Foto: Liis Treimann

Haridusministeerium soovib muuta õpetajaameti lähtealuseid, mille kohaselt peaks koolijuht saama tulevikus palgata kutset mitte omava õpetaja ja tal oleks vabamad käed palga määramisel.

Haridus- ja teadusministeeriumi nõuniku Piret Sapi sõnul peab õpetaja töö ja kutse olema avatud ka neile, kellel puudub ettevalmistus.

Tema sõnul ei tea paljud õpetajad ehk tänagi, et kõrgkooli lõpetades ei saa nad õpetaja kutset, mida tuleb eraldi taotleda.

«Meie mõte on, et tulevikus omandaks esmakutse kooli lõpetanu,» selgitas ta.

Kutsega õpetajaid on Sapi sõnul hariduse infosüsteemi kohaselt vaid 499 ja see number näitab, et süsteem senisel kujul ei toimi.

Nii peaks haridusministeeriumi plaani kohaselt saama õpetajakutset taotleda ka õpetajakoolitust mitteläbinud kõrgharidusega inimene, kel on õpetuskogemus ning omandatud ja tõendatud tarvilised kutseoskused.

Palga otsustab direktor

Palgapoliitikas peaks haridusministeeriumi hinnangul ohjad haarama koolijuht, sest õpetaja töö tulemuslikkust ei näe määruseid vastu võttev minister.

«Ega koolijuht erine haiglajuhist,» nentis minister Jaak Aaviksoo. «Ta peab olema piisavalt tark juht, et tuleb motivatsioonisüsteem teha, et paremad, kogenumad ja kvalifitseeritumad peaks saama rohkem.»

Vastavalt sellele, kas tegemist on omavalitsusele või riigile kuuluva kooliga, esitab direktor oma palve palga osas kooli omanikule.

«Mingit vahet pole näiteks haiglaga – küsib omavalitsuse käest, volikogu kinnitab eelarve ja selle piires tuleb toime tulla,» sõnas Aaviksoo. «Kõik teised asutused saavad, miks siis kool ei saa. Peab saama.»

Plaani tutvustamisel kinnitati uuesti, et täiskoormusega õpetajate palkade keskmine peab aastaks 2015 olema 20 protsenti kõrgem riigi keskmisest palgatasemest.

Otsused, kas ollakse koos partneritega valmis õpetajaameti osas muudatusi tegema, peaks selguma maiks. Positiivse otsuse korral soovitakse seadusemuudatused käiku lasta juba aasta teises pooles.

Eesmärgid:
1. Töö õpetajana on tervik, õpetajaametis on tagatud vääriline töötasu.
2. Õpetajakutse süsteem ja töötasustamise alused toetavad tulemuslikkust ja enesearendust.
3. Koolijuhil on määrav roll personali- ja palgapoliitika kujundamisel ning kooli töökorralduse juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles