Raadio: Norra sai kolm kuud enne Breiviki rünnakut hoiatuskõne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsushoone Oslos pärast Anders Behring Breiviki korraldatud pommiplahvatust.
Valitsushoone Oslos pärast Anders Behring Breiviki korraldatud pommiplahvatust. Foto: SCANPIX

Norra valitsus sai kolm kuud enne Anders Behring Breiviki juulikuist veretööd hoiatuskõne, kuid politseini asi ei jõudnud, teatas täna avalik-õiguslik raadiojaam NRK.

Raadio teatel oli helistajaks Behring Breivikiga sarnast murret rääkiv rahulik meeshääl, mis ähvardas tulistada Tööpartei noorteorganisatsiooni liikmeid.

Mees rääkis märtsis tehtud kõnes ka manifestist.

Kuna kõne sisaldas ähvardust, pani vastu võtnud ametnik selle sisu lühidalt kirja, kuid politseile seda ei edastatud, ütles valitsuse teenistuskeskus.

«Telefonikõnet ei peetud tegelikuks ähvarduseks, vaid pigem ebamääraseks ja seosetuks vestluseks,» ütles keskuse kommunikatsioonijuht Margot Vaagdal.

Alles pärast Behring Breiviki rünnakuid teatati politseile, sest keskus leidis, et «osa räägitust võis ehk olla asjaga seotud», ütles Vaagdal.

Breivik tappis 22. juulil 77 inimest – kaheksa inimest Oslo kesklinnas valitsushoonete juures autopommiga ning 69 Utøya saarel, kus toimus valitseva Tööpartei noortelaager. Samal päeval avaldas ta internetis pika manifesti, milles tutvustas oma islami- ja multikultuursuse vastaseid tõekspidamisi.

NRK sõnul kirjutas telefonikõne vastuvõtja üles helistaja nime ja numbri ning helistamise aja, pannes lühidalt kirja ka ähvardused. Valitsuse teenistuskeskus ütles, et tema ei tea, kas helistaja oli Behring Breivik ise. Vastuvõtja kirjutatud sedel leiti hoone sellest osast, mida tabas pommiplahvatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles