Sarkozy üritab Jeanne d'Arci mälestamisega oma toetust suurendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy andis reedel vastulöögi paremäärmuslastele, kes on Jeanne d'Arci enda sümboliks nimetanud.

President tegi Jeanne d'Arci 600. sünniaastapäeva puhul palverännaku tema sünnikohta Ida-Prantsusmaal ja pidas kõrgelennulise kõne, millega ta oma mainet parandada üritab.

Kuna presidendivalimised on kevadel tulekul, kujutas kõne endast ennetavat lööki paremäärmuslikule parteile Rahvusrinne, mis on üritanud Jeanne d'Arci oma kaitsepühakuks võtta.

«Jeanne ei kuulu ühelegi parteile, ühelegi fraktsioonile, ühelegi klannile,» ütles Sarkozy Vaucouleursi linnas pärast Domremy-La-Pucelle küla külastamist.

1412. aastal sündinud Jeanne d'Arc juhtis teismelise neiuna Saja-aastases sõjas Prantsusmaa vägesid mitmes võidukas lahingus inglaste üle. Ta võeti vangi, mõisteti süüdi ketserluses ja nõidumises ning põletati 1431. aastal tuleriidal.

Ta väitis, et kuulis kolme pühaku häält, kes käskisid tal Prantsusmaa inglaste käest päästa. Vatikan kuulutas ta 1920. aastal pühakuks ja paavst Benedictus XVI tõi teda eelmisel aastal riigiametnikele eeskujuks.

Kuigi Sarkozy toetus on viimastel nädalatel pisut tõusnud, tuli kangelanna sünniaastapäev talle erakordselt sobival ajal - ta jääb arvamusküsitlustes endiselt alla sotsialistide kandidaadile François Hollande'ile.

Paljude analüütikute arvates võitis Sarkozy 2007. aastal valimised tänu Rahvusrinde valijate ülelöömisele ning reedeses kõnes üritas Sarkozy nihutada Jeanne d'Arci sümboolset tähendust poliitilise tsentri suunas.

«Et me mõtleksime temast ka edaspidi... kui meie ühtsuse sümbolist ega jätaks teda nende kätte, kes tahaksid kasutada teda lõhestamiseks,» ütles ta. «Jeanne d'Arci nimel lõhestamine tähendab Jeanne d'Arci mälestuse reetmist.»

Ülevoolavas kõnes nimetas Sarkozy Jeanne d'Arci mitte ainult Prantsusmaa kaitsjaks, vaid ka rahvusvaheliseks vabadusvõitluse eeskujuks ning naisõigusluse levitajaks.

Rahvusrinne, mida juhib teine naine Marine Le Pen, kavatseb laupäeval Pariisis ise Jeanne d'Arci sünniaastapäeva tähistada. Kõne peaks pidama Le Peni terava keelega isa ja partei asutaja Jean-Marie Le Pen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles