Suurbritannia saadab oma uusima sõjalaeva Pärsia lahele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMS Daring mereväe peabaasis Portsmouthis.
HMS Daring mereväe peabaasis Portsmouthis. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaitseministeerium teatas täna kuningliku mereväe uusima hävitaja saatmisest Pärsia lahele, kuigi Iraan on hoiatanud lääneriike vastusammude eest.

Kaitseministeeriumi teatel saadetakse Type 45 klassi sõjalaev HMS Daring oma esimesele missioonile ning radaritele nähtamatu hävitaja ühineb teiste Pärsia lahel viibivate sõjalaevadega. Ministeeriumi esindaja teatel on tegu juba pikalt ette plaanitud missiooniga, vahendas uudistevõrk AFP.

Otsus langetati ajal, mil lääneriikide ja Iraani suhted on äärmiselt pingelised. Hiljuti lõppenud mereväeõppustel harjutas isalamivabariigi merevägi Pärsia lahe suudmes asuva Hormuze väina sulgemist.

Tegu on Pärsia lahte India ookeanist lahutava strateegiliselt olulise mereteega läbi mille liigub umbes kolmandik kogu maailma eksporditavast naftast ning mille Iraan on ähvardanud sulgeda, kui lääneriigid peaksid kehtestama islamivabariigi naftaekspordile sanktsioonid.

Eile teatas Iraani mereväe komandör Hormuze väina lähistel uute sõjaväeõppuste korraldamisest. Millal õppused täpsemalt toimuvad, on esialgu veel teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles