Prokuratuur uurib riigikogulaste mõjuvõimuga kauplemist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei töötajad SA Tallinn 2011 ruumidest lahkumas.
Kaitsepolitsei töötajad SA Tallinn 2011 ruumidest lahkumas. Foto: Liis Treimann

Kahtlustuse kohaselt kasutasid kaks Keskerakonda kuuluvat riigikogu liiget ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu mõjutades Sihtasutuse Tallinn 2011 otsuseid huvitatud osapoolele soodsas suunas.

Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest küsiti ja saadi rahalist toetust Eesti Keskerakonnale, teatas riigiprokuratuur.

Eile tegid Kaitsepolitseiameti töötajad läbiotsimisi muu hulgas Keskerakonna peakontori ja SA Tallinn 2011 ruumides.

Kriminaalmenetlust alustati mõnda aega tagasi. Menetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk, kes eile õhtust saadik ajakirjanikke vältis, lubas pärast prokuratuuri teadet välja saata ka erakonnapoolse pressiteate. Meediaga suhtlemist on  vältinud ka Evelyn Sepp, Kadri Simson, Kalev Kallo, Edgar Savisaar ja Priit Toobal. Pressiteade saabus kahe tunni pärast ning seal kinnitas Keskerakond, et Ester Tuiksoo ja Priit Toobal pole mõjuvõimuga kaubelnud.

Riigiprokuratuuri esitatud kahtlustuse kohaselt on SA Tallinn 2011 juhte mõjutatud eelistamaks ilutulestiku korraldamisel Jüri Luigele kuuluvat ettevõtet.

Erakonna teatel võttis Lõuna-Eesti ärimees Jüri Luik ühendust Keskerakonna bürooga ning avaldas soovi rahaliselt toetada Keskerakonda. 28. juulil 2011. aastal tegi Jüri Luik annetuse summas 300 eurot ja 30. augustil annetuse summas 200 eurot. Annetused on kajastatud ka Keskerakonna annetuste registris.

«Hetkel pole mul rohkem infot, kui seda on avaldatud ajakirjanduses. Kui kahtlustused on põhjendatud, siis on see väga kahetsusväärne,» ütles riigikogu esimees Ene Ergma.

Kaitsepolitsei ja riigiprokuratuuri menetletava kriminaalasja raames otsiti eile läbi Keskerakonna peakontor, sihtasutuse Tallinn 2011 kontor ja erakonna peasekretäri Priit Toobali kodu. Läbiotsimised olid Postimehe andmetel seotud ühe Lõuna-Eesti ärimehe tehtud annetusega Keskerakonnale.

Eilne hommik algas ebameeldiva üllatusega Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali jaoks, kelle koju saabusid ootamatult kaitsepolitsei ametnikud. Peasekretärina peab Toobalil olema ülevaade ja kontroll Keskerakonna raha üle.

Pärast vestlust ja kaitsepolitsei menetlustoiminguid läksid kapo uurijad koos Toobaliga Keskerakonna Toompeal asuvasse peakontorisse. Büroo läbiotsimine kestis kella 18ni.

Kella poole ühe ajal päeval astusid kuus kaitsepolitseinikku sisse Tallinna kesklinnas asuvasse SA Tallinn 2011 kontorisse, kus lõpetati läbiotsimine enne kella 17 õhtul. Postimehe andmetel otsiti paari konkreetset arvet, kaasa viidi server.

Umbes aasta aega kestnud uurimine on praeguseks jõudnud punkti, kus otsitakse täiendavaid tõendeid. Kogu menetlust juhib kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna, kes kolmest peadirektori asetäitjast haldab kriminaalmenetluste ja korruptsiooni valdkonda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles