Tuiksoo ja Toobali kahtlustus ei pruugi keskenduda ärimehe annetusele

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatakse parlamendi liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood.
Mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatakse parlamendi liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Parlamendi liikmete Priit Toobali ja Ester Tuiksoo kahtlustamine mõjuvõimuga kauplemises ei pruugi keskenduda Võrumaa ärimehe Jüri Luige 500-eurosele annetusele, nagu Keskerakond nädalavahetusel välja käis.



Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp ütles eile Postimehele, et kahtlustuste sisu kohta annab prokuratuur mõnevõrra täpsemat infot pärast seda, kui Priit Toobal ja Ester Tuiksoo on selle nädala algul – eeldatavasti hiljemalt kolmapäeval – kahtlustatavana üle kuulatud.

«Kindlasti me ei paiska kogu kahtlustuse olemust avalikkuse ette, see oleks ebaseaduslik,» ütles Sepp. «Kuid pisut täpsemat teavet on siis võimalik anda.»

Postimehe vestlusest Heili Sepaga saab järeldada, et enam kui pool aastat uuritud kriminaalasjas esitatud kahtlustuste põhisisu võib peituda ka muus kui Luige 500 euros. Või moodustab Luige annetuse episood, mida Keskerakond seostas ilutulestiku korraldamisega Tallinnas, kahtlustusest vaid teatud osa. «Me pole üldse öelnud, et see on osa süüdistusest,» sõnas Sepp.

Keskerakonna aseesimehe ja riigikogu fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni hinnangul on Toobali ja Tuiksoo kahtlustamisel ning sellega seotud läbiotsimistel poliitiline maik juures. «Paratamatult lähevad mõtted esimesena sellele, et toimuva eesmärk on summutada skandaale, mis on seotud IRLiga ning kapo endaga,» ütles Simson.

Heili Sepp eitas aga igasugust poliitikaga seotust reedel Keskerakonna büroos ja sihtasutuse Tallinn 2011 kontoris toimunud läbiotsimistes ning ka kahe riigikogulase kriminaalasjas kahtlustatavaks tunnistamises.

«Selle kriminaalasja uurimine on kestnud juba mõnda aega. See ei ole viimase poole aasta oma ning see pole reaktsioon viimase paari kuu skandaalidele või avalikuks tulnud kriminaalmenetlustele,» kinnitas riigiprokurör Postimehele.

Skandaalide summutamine?

Ta lisas, et saadikute mõjuvõimuga kauplemise kriminaalasja uurimine on vanem kui äsjane elamislubade skandaal või kaitsepolitseid puudutav kriminaalasi. «Me ei saa jätta oma tööd tegemata sellepärast, et mõnel võivad olla selle ajastamise osas paranoiaargumendid,» lausus Sepp. «Ning meil ei olnud võimalik seda ka kauem edasi lükata.»

Läbiotsimiste ajastamine oli tema sõnul seotud eelkõige sellega, kuidas on võimalik kaitsepolitsei jõude kasutada. Veidi mõjutas ka see, et prokuratuur ei soovinud Tallinna kultuuripealinna ürituste ajal furoori tekitada.
Kui Kadri Simson reedel Toompeal asuvasse Keskerakonna büroosse jõudis, tegutses seal juba 18 kapo ametnikku ning kohal oli ka kapo asejuht Eerik Heldna. «Nad käisid kabinetist kabinetti ja vaatasid läbi Keskerakonna viimase 15 aasta arhiivid,» ütles Simson. Hiljem viisid ametnikud kaasa dokumente ja arvutustehnikat.

Pandi välja suured jõud

Samuti toimetasid kapo ametnikud reedel mitmeid tunde SA Tallinn 2011 juhatuse liikme Jaanus Mutli kabinetis. «Tallinn 2011-l selles asjas mingit erilist rolli ei ole,» kinnitas Postimehele eile Mutli. «Keegi pole mind kunagi ühegi otsuse tegemisel kuidagi mõjutanud. Sihtasutuses on teenuste ja kaupade tellimiseks kehtestatud kindel kord, millest alati ka rangelt kinni peetakse.»

Kõrvalruumis tööl olnud SA Tallinn 2011 juhatuse liikme Evelyn Sepa vastu aga kaitsepolitseinikud tema enda kinnitusel mingit huvi ei tundnud. «Uurimistoimingud ei puudutanud minu vastutusalas olevaid valdkondi ega ka mind isiklikult,» ütles Evelyn Sepp.

Riigiprokuratuur teatas laupäeval, et kahtlustuse järgi kasutasid kaks Keskerakonda kuuluvat riigikogu liiget ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu, mõjutades SA Tallinn 2011 otsuseid huvitatud osapoolele soodsas suunas. «Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest küsiti ja saadi rahalist toetust Eesti Keskerakonnale.»

Karistusseadustiku § 2981 järgi algatatud kriminaalasja uurib kaitsepolitsei, selle menetlust juhib riigiprokurör Inna Ombler.

Keskerakond avalikustas laupäeval, et kahtlusalused on erakonna peasekretär Priit Toobal ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Partei teate järgi on riigiprokuratuuri esitatud kahtlustuse kohaselt SA Tallinn 2011 juhte mõjutatud, eelistamaks ilutulestiku korraldamisel Jüri Luigele kuuluvat ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles