Mikko: EL poliitika Valgevene suhtes olgu paindlikult range

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Peeter Langovits ("Postimees")

Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Valgevene-teemalise resolutsiooni vastuvõtmisel ütles  sotsiaaldemokraat Marianne Mikko, et EL poliitika Valgevene suhtes peab olema paindlikult range.


«Valgevene tee Euroopasse on dialoogi ning kompromisside tee,» märkis Valgevene rakkerühma liige Mikko.

«Energia, keskkonna ning transpordi küsimustes oleme juba saavutanud märgatavat edu. Minski selge soov on koostööd laiendada,» leidis Mikko.

Samas meenutas sotsiaaldemokraat Mikko, et Valgevenel on probleeme sõnavabaduse ning inimõiguste kaitse tagamisega. «Euroopa Parlamendi seisukoht on kristallselge. Demokraatliku riigi tunnuseks on arvamuste paljusus ning võimalus neid väljendada,» oli Mikko kriitiline.

Mikko hinnangul kinnitab vastuvõetud resolutsioon eurosaadikute ootusi Euroopa Komisjonile astumaks konkreetsemaid samme assotsiatsioonilepingu suunas. «Leian, et EL poliitika Valgevene suunas peab olema range ning tingimuslik, ent siiski positiivne,» kinnitas ta.

«EL ja Valgevene vaheliste heade suhete aluseks on koostöö nii võimudega kui ka kodanikuühiskonna esindajatega,» rääkis Mikko. «Olen seisukohal, et senisest enam peaks Valgevene riigi demokratiseerimisse kaasama mittetulundusühinguid ning kodanikeliikumisi.»

«Valgevene opositsiooni tagakiusamise, meedia- ja sõnavabaduse puudumise ning kodanike põhiõiguste rikkumise suhtes valitsegu europarlamendis nulltolerants» rõhutas Marianne Mikko oma kõnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles