Keskerakonna juhatus: toetame Toobalit ja Tuiksood

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal ja Ester Tuiksoo on riigikogus pinginaabrid.
Priit Toobal ja Ester Tuiksoo on riigikogus pinginaabrid. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Keskerakonna juhatus teatas, et otsustas toetada juhatuse liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood, keda prokuratuur kahtlustab mõjuvõimuga kauplemises.

«Eesti Keskerakonna juhatus otsustas toetada juhatuse liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood nende vastu toime pandud provokatsiooni tõrjumisel ja anda neile igasugust abi alusetute süüdistuste ümber lükkamiseks,» seisab erakonna täna kogunenud juhatuse avalduses.

Otsus võeti vastu ühehäälselt.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles pärast juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et reedel üllatas kõiki, et nii suuremastaabiline aktsioon Keskerakonna vastu ette võeti. «Täna Ester Tuiksoo ja Priit Toobal jagasid kogu oma infot, mida nemad teavad selle uurimise kohta, kuigi prokuratuur ähvardas, et infot peaks salajas hoidma. Arvan, et selles küsimuses võimalikult suur avatus tuleb kasuks nii neile inimestele, kellele on pandud põhjendamatud süüdistused õlule, kui ka erakonnale,» rääkis Simson.

«Tegelikult on väga raske infot kätte saada. Oleme jaganud seda infot, mida uurijad on meile öelnud, ja kuna ametlikku kahtlustust ei ole esitatud, siis kõik ongi nende mitteametlik info.»

Simson ütles, et tal pole infot selle kohta, et prokuratuur veel midagi peale kõnealuse annetuse uuriks. «Reedel Keskerakonda tulles oli see ainuke põhjus. Praegusel hetkel minul mitte mingit muud infot ei ole,» lausus ta.

«Me oleme päris ärritatud, sest me võime aimata, et seoses selle asjaga on vähemalt pool aastat pealt kuulatud kõiki riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmeid, meie piirkondade esimehi. Selline käitumine demokraatlikus riigis on pentsik. Kui see juhtum puudutab ainult 500-eurost annetust, siis selline mastaap on üle võlli,» sõnas Simson. Ta arvas, et pealt on kuulatud kõiki, kes on sel ajal suhelnud Toobali või Tuiksooga ning tema sõnul on neid väga palju. «Sest nad on mõlemad aktiivsed inimesed.»

Simson heitis ette, et prokuratuuri laupäeval saadetud pressiteate sõnastus, milles kahtlustus esitati kahele Keskerakonna fraktsiooni kuuluvale parlamendiliikmele, pani süüpinki 26 liiget. «Nad keeldusid täpsustamast, keda täpselt ja milles nad süüdistavad. See on päris enneolematu käitumine, see pahandas meid juba sellest küljest, et veerand riigikogu oli pandud väga ebasoodsasse pilti ja me pidime selle info seetõttu avaldama.

«Nii Priit Toobal kui Ester Tuiksoo kinnitavad, et nad ei ole mõjuvõimuga kaubelnud ja meil ei ole mitte mingit põhjust praegu neid mitte uskuda,» sõnas Simson.

«Elamislubade skandaal ja kapo rahapesuskandaal on jäänud väga mugavalt jõuluaega. Nüüd on tulnud pehme valge lumi maha ja need kaks on läinud unustusehõlma. See on esmane idee,» põhjendas Simson, miks Keskerakond arvab, et menetlus on vaid nende skandaalide summutamiseks tehtud.

«Mulle endale tundub täiesti ebaproportsionaalne jõu kasutamine riigikogu opositsioonierakonna vastu, et see maja siin [Keskerakonna kontor Toompeal – toim.] oli täis mitutkümmet kapo ametnikku, kes tegelikult oleks pidanud küsima ainult ühte või kahte annetust tõendavat tšekki,» lisas Simson.

Kahtlustuse kohaselt kasutasid kaks Keskerakonda kuuluvat riigikogu liiget ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu mõjutades Sihtasutuse Tallinn 2011 otsuseid huvitatud osapoolele soodsas suunas. Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest küsiti ja saadi rahalist toetust Eesti Keskerakonnale, teatas riigiprokuratuur laupäeval.

Eelmisel nädalal tegid aitsepolitseiameti töötajad läbiotsimisi muu hulgas Keskerakonna peakontori ja SA Tallinn 2011 ruumides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles