Kabritsa ja Raudse majandusaruannetes puudujääke polnud

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kabrits ajakirjanike piiramisrõngas
Siim Kabrits ajakirjanike piiramisrõngas Foto: Toomas Huik

Korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon ei leidnud elamislubade skandaali kistud riigikogu liikme Siim Kabritsa (Isamaa ja Res Publica Liit) ja endise riigikogu liikme Indrek Raudse majandusaruannetes olulisi puudujääke.

«Kontroll ei leidnud puudujääke. Kontrolliti registritest ja pankadest ning kõik, mis seaduses ette nähtud, olid kirja pandud. Paar näpukat oli, kuid mitte olulisi - näiteks laenusumma paarsada krooni mööda,» sõnas komisjoni juht ja sotside ridadesse kuuluv Andres Anvelt.

Lisaks vestles erikomisjon täna siseminister Ken-Marti Vaheriga, et saada elamislubade teemast laiem pilt.

Täpsemalt huvitas komisjoni võimalik huvide konflikt ja see, kas siseministrit või siseministeeriumi ametnikke võidi kvoodi tõstmise või jaotuse küsimuses mõjutada.

«Minister kinnitas, et teda ega ametnikke pole mõjutatud,» sõnas Anvelt.

Anvelti sõnul kerkis vestluses siseministriga esile, et tõhustada tuleks järelkontrollisüsteemi, sest näiteks Soomega võrreldes on välja antud elamislubade proportsioonid samad, kuid Soomes tühistati järelkontrolli käigus 2/3 lubadest ja Eestis 0.

«Ette ei saagi hinnata, kuid kui inimene võtab kohustused, siis need on palju laiemad,» nentis Anvelt. «Kui anname sellise võimaluse, siis peame kontrollima tingimuste täitmist ja see on tõsine mõttekoht.»

Neljapäeval tuleb komisjoni ette Juhan Parts. Võimalik on, et komisjon kutsub enda juurde ka nii Kabritsa kui ka Raudse, kuid see pole veel kindel.

«Kindlasti anname enda hinnangu, kui oleme osapooled ära kuulanud,» nentis Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles