Tuiksoo: minu viga oli liigne heatahtlikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo.
Ester Tuiksoo. Foto: Toomas Huik

Riigikogu liige, mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatav Ester Tuiksoo ütles, et tema viga on ilmselt olnud liigne heatahtlikkus ja inimeste ärakuulamine.

«Tegemist on Jüri Luige poolt korraldatud väga tugeva provokatsiooniga. Mina kui ausa suhtumisega inimene ei ole kunagi inimestele ära öelnud kohtumist oma valimispiirkonnas, ma olen isegi kohustatud riigikogu liikmena inimestega kohtuma,» rääkis Tuiksoo. «Tema kohtumised olid küllaltki nõudlikud, pealetükkivad, aga ma inimesena lihtsalt püüdsin teda kuulata.»

Tuiksoo sõnul nõudis Luik igasuguseid kohtumisi, tuttavakssaamisi. «Ta presenteeris oma ilutulestikuäri. Selliseid inimesi käib meil ju palju, kes presenteerib oma trükiseid, kes mingit muud teenust, kui hästi nad seda teevad, me võiksime seda tellida. Ta kiitis oma ilutulestikku, isegi kutsus mind vaatama seda mingil üritusel. Ma kõik need kutsed pareerisin,» kirjeldas rahvasaadik. Palju sisaldas jutt ka poliitilist analüüsi.

Küsimusele, kas Jüri Luige nõudlikkus oli seotud sellega, et ta annetas Keskerakonnale raha, vastast Tuiksoo: «Ma ei tea sellest midagi. Aga ta provotseeris kogu aeg seda juttu. Ma ei tea annetusest midagi.»

Tuiksoo sõnul tundus Luige jutt talle kohe provokatiivne. «Ta on vaimselt teistmoodi inimene. Mul ei olnud temast pääsu, ma pidin kohtuma temaga, sest muidu ta läbi tuttavate otsis mu ikka üles. Kui oli mingisugune üritus Võrus, siis ta oli alati kohal ja püüdis alati minuga suhelda,» rääkis Tuiksool «Et temast vabaneda, võisin mõne asja peale öelda ka «jah», sest ta käitumine oli nii pealetükkiv, et balansseeris isegi ahistamise piiril.»

Tuiksoo ütles, et käis ülekuulamisel, kuid detaile selle kohta ta avaldada ei tohi. Ta kinnitas vaid, et jutt piirdus tema ja Jüri Luige kohtumistega.

«Poliitik on paksu nahaga. Ma tean ainult seda, et ma ei ole midagi lubanud ebaseaduslikku,» kinnitas riigikogu liige. Tuiksoo lisas, et tunneb, et kätte maksis tema liigne heatahtlikkus. «Tundub, et nüüd pean ma hakkama isegi valima, milliste valijatega ma  tohin kohtuda,» sõnas Tuiksoo.

Keskerakonda kuuluvat Tuiksood ja tema parteikaaslast Priit Toobalit kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises ja täna kuulati nad kaitsepolitseis kahtlustatavana üle. Kahtlustuse kohaselt mõjutasid Tuiksoo ja Toobal nii SA Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles