Keskerakond toetab osa tudengite ettepanekutest

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must
Aadu Must Foto: Peeter Langovits

Riigikogu kultuurikomisjoni keskerakondlasest liige Aadu Must ütles, et mitmed tudengite täna esitatud parandusettepanekutest kattuvad Keskerakonna arvamusega, kuid mõne puhul on parteil välja pakkuda kompromissvariant.

«Lühidalt öeldes me töötame selles suunas, et seadus maksimaalselt sarnaneks nendele nõudmistele,» kommenteeris Must.

Tema sõnul võib erakonna ja tudengite üksmeelt märgata kultuurikomisjoni protokollidest, kus välja käidud mõtted üliõpilaste omadega nii mõneski punktis ühtivad. Näiteks on erakond andnud oma toetuse ideele, et vajaduspõhised õppetoetused kehtestataks hiljemalt kõrgharidusreformi jõustumisel ja tudengitel oleks võimalus kõrgkoolidesse kandideerida lävendipõhiselt.

Seevastu ei nõustu Keskerakond üliõpilaste sooviga, et neil säiliks õigus tasuta õppekohale täites õppekava vähemalt 75 protsendi ulatuses nominaalaja piires. Kui haridusministeeriumi eelnõu seab selleks nõudeks õppekava täitmise 100-protsendiliselt, siis Keskerakond on valmis nõuet alandama 90 protsendile, aga mitte rohkem.

Oma nägemus on opositsiooniparteil ka selle kohta, kas tudengid peaksid saama õppida akadeemilisel puhkusel olles. «Selle üle on suured vaidlused. Me hakkasime kultuurikomisjonis juba tegema loetelu, mis puhul on akadeemilise puhkuse ajal õppimine mõistlik, aga see läks kentsakaks. Lõpuks me läksime erakonna seisukohta kujundades selle peale, et kõiki detaile ei pea seadusandja ette kirjutama. Meie ettepanek on, et see jääks ülikooli otsustuspädevusse,» sõnas Must.

Neljapäeval kõrgharidusreformi eelnõu muudatusettepanekute üle hääletavasse riigikogu kultuurikomisjoni kuulub 11 liiget – kolm Reformierakonnast, kolm Keskerakonnast, kolm Isamaa ja Res Publica liidust ning kaks Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles