Reform toetab lävendit, aga taunib madalat õppekoormust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas.
Urmas Klaas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Reformierakond toetab tudengite kõrgharidusreformi eelnõu parandusettepanekutest lävendipõhist vastuvõttu ning kõrgharidusreformi ja vajaduspõhiste õppetoetuste süsteemi üheaegset jõustumist. Muudes punktides ollakse üliõpilastega eri meelt.

«Rõhutan, et Riigikogu valmistab ülikooliseadust ette kogu Eesti ühiskonnale, mitte ühele või teisele huvirühmale ning me püüame leida huvirühmade ettepanekutest mõistlikku ühisosa,» põhjendas Riigikogu kultuurikomisjoni esimees, reformierakondlane Urmas Klaas seda, miks tudengite ettepanekuid ilma aruteluta heaks ei kiideta.

Fraktsioon on Üliõpilaskondade liiduga ühel nõul selles, et kõrgharidusreform ja vajaduspõhiste õppetoetuste süsteem peaksid jõustuma üheaegselt. «Avaldame lootust, et haridusminister leiab selleks vajalikud vahendid, nagu ta on lubanud,» sõnas Klaas. Samuti toetatakse lävendipõhist vastuvõttu, mille kohaselt toimub õppekohtade täitmine kõrgkooli nõukogu kehtestatud korras lävendist lähtudes.

Reformierakond nõustus tudengitele osaliselt vastu tulema ja toetama paindlikumat semestripõhist kumulatiivset õppetöö arvestust. Partei nägemuses peaks tudeng esimesel semestril koguma vähemalt 30 ainepunkti või rohkem, kuid aasta peale kokku peab kogunema 60 ainepunkti. «Näiteks kui koguda esimesel semestril 40 ainepunkti, siis teisel semestril piisab 20 ainepunktist,» iseloomustas Klaas.

Ta lükkas ümber tudengiliidu väited, nagu kaoks 30 EAP mittetäitmise korral automaatselt üliõpilase tasuta õppekoht. Klaas märkis, et ülikoolidel ei ole mitte kohustus, vaid võimalus nõuda tudengitelt sel puhul õppekulu hüvitamist.

Samas ei ole reformierakondlased päri ettepanekuga, et tudengitel poleks vaja täita õppekava täismahus. «Oleme seisukohal, et tasuta õppekoha eelduseks peab jääma täismahus õppekava täitmine nominaalse õppeaja vältel – see motiveerib tudengeid õigeaegselt oma õpinguid lõpetama,» sõnas Klaas.

Akadeemilise puhkusel olles lubaks Reformierakond tudengitel loenguid kuulamas käia, ent eksamite ja arvestuse tegemise õigus peaks olema vajaduspõhine. «Näeme, et see peaks olema lubatud keskmise, raske või sügava puudega isikule, alla 3-aastast last või puudega last kasvatavale isikule või eestkostjale ja kaitseväeteenistuse läbimisega seotult akadeemilisel puhkusel olejale,» ütles Klaas.

Neljapäeval kõrgharidusreformi eelnõu muudatusettepanekute üle hääletavasse riigikogu kultuurikomisjoni kuulub 11 liiget – kolm Reformierakonnast, kolm Keskerakonnast, kolm Isamaa ja Res Publica liidust ning kaks Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles