Rohelised: keskkonnamürkide puudulik seire ohustab elustiku mitmekesisust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis pesitseb kuus liiki kotkaid, kes kõik on kaitse all, ka pildil olev merikotkas.
Eestis pesitseb kuus liiki kotkaid, kes kõik on kaitse all, ka pildil olev merikotkas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Täna esitas roheliste erakonna fraktsioon keskkonnaminister Jaanus Tamkivile kirjaliku küsimuse keskkonnamürkide ja teiste ohtlike kemikaalide seire ning erakorralise määramise võimekuse kohta.

Merikotkaste ootamatu ja salapärase suremuse tõttu on taas päevakorda kerkinud juba pikemat aega üleval olnud küsimus Eesti võimekusest adekvaatselt hinnata keskkonnamürkidest tulenevaid riske, vahendas erakonna pressiteade.

«Eesti rannikumeres ja siseveekogudes seiratakse käesoleval ajal raskemetalle ja mõningaid orgaanilisi saasteaineid, nagu polüklorobifenüülid ja kloororgaanilised pestitsiidid. Nimetatud seireprogrammid ei hõlma selliseid ohtlikke kloororgaanilisi aineid nagu polüklorodibensodioksiinid ja -furaanid, mida tavapäraselt tuntakse ka lihtsalt dioksiinidena. Piiratud ulatuses seda küll tehakse põllumajandusministeeriumi valitsemisalas toimuva toiduohutuse seire raames,» selgitas maaelukomisjoni aseesimees Aleksei Lotman.

«Nimetatud ainete seire korraldamisel on üheks takistuseks olnud nende analüüside teostamise võimatus Eestis, mis sunnib ka põllumajandusministeeriumi nimetatud analüüse väljast tellima. Omakorda tuleneb sellest ka puudulik võime kiiresti kontrollida, kas erakorralised juhtumid, nagu loomade ebatavaliselt kõrge suremus, võiksid olla tingitud näiteks dioksiinimürgitusest või kokkupuutest mõne teise mürgise ainega,» tõdes Lotman.

Oma kirjas keskkonnaministrile küsivad Eestimaa Rohelised, kas keskkonnaministril on kavas käivitada polüklorodibensodioksiinide ja -furaanide seire meie elukeskkonnas, eelkõige rannikumeres ja siseveekogudes.

Samuti huvitutakse, kas keskkonnaministril on kavas arendada Eestis välja nimetatud ühendite analüüsivõimekus ning kuidas kavatseb minister parandada Eesti võimekust tuvastada erakorraliste juhtumite põhjuseks olla võivaid ohtlikke kemikaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles