Vara tööle jõudvatele saadikutele võib jääda tudengiaktsioon märkamatuks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid tervitavad saabujaid.
Tudengid tervitavad saabujaid. Foto: Toomas Huik

Täna hommikul tegi riigikogulane Tõnis Kõiv suhtlusportaalis Facebook tudengitele märkuse, et Toompeal protestivatest üliõpilastest polnud tema tööle saabumise ajal märkigi. Tudengite juht on aga seisukohal, et varakult saabunud rahvaesindaja ei peaks pidama paljuks ise sammud üliõpilaste juurde seada.

«Eile 8.15, täna 8.50 (Toompeale jõudmise aeg) ja mitte ühtegi tudengit ei näinud!» kirjeldas Reformierakonna fraktsiooni liige Tõnis Kõiv pilti, mis talle eile ja täna tööle saabudes avanes.

Kõiv leidis, et üliõpilased oleksid võinud end riigikogu tööaegade suhtes paremini ette valmistada. «Aktsiooni tuleks ikka tõsiselt võtta, muuhulgas välja uurida Toompea töö rütm ja olla järjekindel.»

Aktsiooni juhtiva Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimehe Eimar Veldre sõnul kogunevad tudengid hommikuti Vabaduse väljakul ja Toompeale jõutakse kümme minutit enne kella üheksat hommikul.

«Meie otsustasime niimoodi läheneda. Eks me siis Tõnis Kõivu puhul teame arvestada. See ju ei välista tal majast välja tulla ja tudengeid tervitada – neid piiranguid ju ometi riigikogu liikmel ei ole,» oli Veldre hämmeldunud.

Kokku kestab tudengiaktsioon Toompea lossi ees mõlemal päeval umbes poolteist tundi. Kui eile jagati riigikogulastele küsitlusankeete, siis täna tegeletakse vastuste kogumisega. Veldre sõnul on neile juba tagasi toodud 20-30 ankeeti, millest on selgunud nii riigikogulaste individuaalsed kui ka fraktsioonide seisukohad. Mitmed riigikogulased on tunnistanud ankeedi koju unustamist.

Aktsioon jätkub neljapäeval, mil riigikogu kultuurikomisjon arutab tudengiorganisatsioonide muudatusettepanekuid kõrgharidusreformi eelnõule ja võib jõuda hääletuseni. «Kolmapäeval ei ole meil plaanis koguneda, aga neljapäeval kell 14 tuleme me kultuurikomisjoni ajaks uuesti Toompeale,» lubas Veldre.

Tudengite juhi hinnangul on aktsiooni mõju juba tunda, sest esmaspäeva õhtupoolikuks olid erakonnad Postimehe vahendusel oma seisukohad välja öelnud.

Tudengiühenduste liit lubab, et riigikogus ollakse kohal ka siis, kui seaduseelnõu täiskogu ees lugema hakatakse. «See võib juhtuda järgmisel nädalal või ka hiljem, sest on räägitud ka sellest, et enne oodatakse ära õppetoetuste seaduse eelnõu,» sõnas Veldre.

Tudengite meeleavalduse eesmärgiks on veenda fraktsioone arvestama nende muudatusettepanekutega kõrgharidusreformi eelnõusse. Tudengid tahavad, et neil oleks õigus tasuta õppekohale, täites õppekava vähemalt 75 protsendi ulatuses nominaalaja piires ning seda, et tudeng ei kaotaks tasuta õppekohta, kui täidab alla 30 EAP semestris. Veel soovivad nad, et kõrgkoolid kasutaks lävendipõhist vastuvõttu, kehtestataks vajaduspõhised õppetoetused hiljemalt reformi jõustumisel ning üliõpilasel oleks õigus õppida ka akadeemilisel puhkusel viibides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles