Poola sõjaväeprokurörile tehti tapmisähvardusi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõjaväeprokurör Mikołaj Przybył.
Poola sõjaväeprokurör Mikołaj Przybył. Foto: SCANPIX

Poola meedia andmetel sai Poola sõjaväeprokurör Mikołaj Przybył tapmisähvardusi, kuid mehe enda sõnul püüdis ta enesetappu üritades kaitsta teisi sõjaväeprokuröre.

«Mind ajendasid [enesetapukatseks] juhtumid, mida ma uurin: neist üks, kõige tõsisem, puudutab finantsküsimusi Poola sõjaväes,» ütles peahaavaga eile haiglasse viidud Przybył täna Poola uudisteagentuurile PAP, vahendas uudistevõrk AFP.

Tema sõnul on tegu korruptsioonijuhtumiga Poola armees, kuid ta ei täpsustanud selle üksikasju. Poola raadio kodulehe teatel uurib sõjaväeprokuratuur hetkel kolme suuremat pettuse ja väljapressimisega seotud juhtumit, mille detaile aga ei avalikustatud.

Przybyłi sõnul püüdis ta enesetappu üritades takistada kavatsust muuta sõjaväeprokuratuuri struktuuri. Nimelt on kavas asendada paljud sõjaväeprokurörid tsiviilprokuröridega ning kärpida sõjaväeprokuröride ametikohti.

«Ma kaitsesin oma kaaslasi, keda ma tunnen ja kes teevad suurepärast tööd. Ma tahtsin, et prokuratuur säiliks,» kinnitas Przybyłi, kelle sõnul on avaldatud otsest survet sõjaväeprokuröride ametikohtade kaotamiseks. Przybył ei täpsustanud, kes seda on nõudnud.

Poola meedia andmetel ähvardati Przybyłi aga tappa – polkovnik olevat saanud tapmisähvardusi, tundmatud kurjategijad olid korduvalt rünnanud tema autot ning tapnud tema koera.

«Ma tean, et minu pea eest oli välja käidud miljon zlotti (üle 250 000 euro),» tunnistas Przybył, kes lisaks korruptsioonijuhtumitele uuris ka 2010. aasta Smolenski lennukatastroofi, mis nõudis toonase presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 Poola ühiskonnategelase elu.

Karmi ja pädeva uurijana tuntud Przybył ei täpsustanud, kes võiks olla tema arvates tapmisähvarduste taga ning miks tema elu kallale kiputi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles