Europarlamendi liberaalid tahavad Ungarilt hääletusõigust võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari 200-forindine münt
Ungari 200-forindine münt Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsioon kavatseb alustada meetmeid Ungari vastu, et võtta sellelt vastuoluliste põhiseadusmuudatuste tõttu hääleõigus Euroopa Liidus.

See lõik lubab europarlamendil võtta õigused, sealhulgas hääletusõigus, liikmesriigilt, mis ohustab tõsiselt ELi väärtusi. Kuid selleks on vaja nelja viiendiku ehk 27 liikmesriigist 22 toetust.

«Ungari kriis on sama tähtis kui eurokriis,» ütleb Verhofstadt tema kantselei avaldatud kõnemustandis, mille ta teisipäeva pärastlõunal ette kannab. «Mõlemad puudutavad liidu usaldusväärsust meie kodanike silmis.»

Ungari peaminister Viktor Orbán on sattunud rahvusvahelise kriitikatule alla põhiseadusreformide eest, mille kiitis heaks parlament, kus tema paremtsentristidel on kahekolmandikuline enamus.

Kriitikude sõnul pärsivad need reformid kontrolli riigi võimu üle ja suurendavad Orbani võimu kohtute ja keskpanga üle, samuti kallutavat need valimissüsteemi tema erakonna kasuks ja piiravat ajakirjandusvabadust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles