Majanduskriisis siplevad kreeklased on hakanud oma lastest loobuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriisis siplevad kreeklased on hakanud oma lastest loobuma
Majanduskriisis siplevad kreeklased on hakanud oma lastest loobuma Foto: SCANPIX

Kreeka majandus- ja finantskriis on sundinud lootusetus olukorras perekondi oma kõige kallimatest ehk siis lastest loobuma.

Kreeka traditsiooni kohaselt peab perekond suutma lapsi ise kasvatada ning kes seda ei suuda, mõistetakse hukka, edastab BBC.

Lastekodudesse ja kirikute hooldekodudesse antud laste nimed on muudetud ja nende täpne asukoht on teada vaid vanematele.

Kreeka õigeusukiriku preestri Antoniose loodud vaestele mõeldud noortekeskusesse on viimase kahe kuu jooksul toodud mitu last, kelle seas oli ka üks paari päeva vanune imik.

Ateena lasteaia kasvataja leidis ühe nelja-aastase lapse juurest kirja: «Ma ei vii Annat enam koju, kuna mul ei ole raha. Hoolitsege tema eest hästi. Ma vabandan. Anna ema».

Laste äraandmise juhtumid, mida siiani on seostatud vaeste arengumaadega, on hakanud kanda kinnitama ka Kreekas.

Ateena haiglasse jõudsid alakaalulised ja nälginud kaksikud. Ka nende ema nägi nälginud välja. Ema sõnul ei jõudnud ta lastele enam isegi piima osta.

Preester Antoniose teatel on aasta jooksul temaga väga paljud vanemad kontakti võtnud, küsides, kas nad saavad oma lapsed noortekeskusse jätta.

«Vanemad selgitavad, et neil ei ole tööd ega elukohta. Vanemad loodavad, et meie keskuses on lapsel katus pea kohal ja kõht täis. Ise nad neid asju lastele enam võimaldada ei suuda,» selgitas preester.

Vaeste noortekeskusest on tihti lastele süüa ja riideid palutud, kuid varem ei jätnud pered lapsi keskuse ukse juurde sõnagi lausumata.

Ateena SOS lasteküla on võtnud vastu lapsi, keda vanemad enam rahapuudusel hooldada ei saa. Tavaolukorras võtab see keskus vaid need lapsed, kelle elu on näiteks perekondlike probleemide,  vägivalla või vanemate narkotarbimise pärast ohus.

Ka organisatsioon «Lapse naeratus on võtnud rahahädas ateenlaste lapsi vastu. Selle organisatsiooni psühholoogi Stefanos Aleviose sõnul lapsed kannatavad ning perest eraldamine võib tekitada psüühilisi probleeme.

«Laps ei pruugi mõista, miks vanemad ta ära annavad,» selgitas psühholoog.

Heategevusorganisatsiooni «Lapse naeratus»esindaja Sofia Kouhi lisas, et vanematel on tihti väga valus ja raske lastest loobuda, kuid samas soovivad nad sellega lastele parimat.

«Vanemate südamevalu on raske vaadata, kuid nad teavad, et kuni probleem kestab, ei suuda nad ise laste eest hoolt kanda,» selgitas Kouhi.

Preester Antonios on laste äraandmise suhtes teist meelt. Tema arvates olgu pere nii vaene kui tahes, on lastele parim olla koos oma vanematega.

«Meie kultuuris mõistetakse lapse hüljanud perekond hukka. Me võime last toita ja katta, kuid kõige enam vajab laps oma vanemate armastust,» lausus preester.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles