Kruuda sipleb võlgade kadalipus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi kommivabrikus oli eile ennelõunal vaikne, veekraanide sulgemine seiskas tootmise. Tühjade kastide virn hakkas kahanema alles õhtupoolikul, kui liinid taas tööle pandi.
Kalevi kommivabrikus oli eile ennelõunal vaikne, veekraanide sulgemine seiskas tootmise. Tühjade kastide virn hakkas kahanema alles õhtupoolikul, kui liinid taas tööle pandi. Foto: Mihkel Maripuu

Oliver Kruuda firmad saavad järjest valusaid hoope. Eile sundis järjekordne tasumata võlg Kalevit oma kommivabrikusse vett tsisternautodega vedama.


Eile kell 10 jäi Tallinna lähedal Jüris asuv maiustusetehas veeta, sest Kalev tasus Rae valla vee-ettevõttele Elveso vaid pisut üle poole 860 000 krooni suurusest võlast.

Maiustuste tootmine seiskus, veest mittesõltuv pakendamisliin jäi siiski tööle. Kuivale jäid kraanid ka samas asuvas Kalev Chocolate Factory kontorihoones.

Kalev Chocolate Factory juhi Kati Kusmini kinnitusel peab võla osas läbirääkimisi kontserni emafirma AS Kalev, seetõttu ei osanud ta ka võla tasumise aega öelda. «Tootmine on pidevalt käinud kahe- kuni neljanädalase varuga, nii et tarbijad ei peaks midagi tundma,» sõnas Kusmin.

Ühendust pole võtnud

Eile kell veerand neli tootmine kommivabrikus ka jätkus, kuid sedapuhku juba Kalevi kontserni kuuluva piimatööstuse Tere paakautode toel, mis tehase paarisaja tonnini ulatuva päevase veevajaduse katsid.

Elveso juhi Toomas Hein­aru sõnul ei ole see aga lahendus. «Kui nad vett ka mujalt toovad, siis järelikult kasutavad kanalisatsiooni edasi,» sõnas ta. «Homme peamegi lahendama hakkama, kuidas reovee kogust mõõta.»

Heinaru kinnitusel ei ole Kalev veefirmaga võla tasumise osas ühendust võtnud. «Kui võlgnevus nulli saaks, avaksime kraani kohe. Aga ka läbirääkimistel oleks mingid väljavaated, sest on arusaadav, et surutis teeb kõigi elu raskeks,» ütles Heinaru.

Üleeile tasus Kalev 860 000-kroonisest võlast pisut enam kui poole, ent sellest vee-ettevõttele ei piisa, sest järgmisel nädalal on juba järgmise arve maksetähtaeg.

«Nad väidavad, et see on hea tahte märk, aga praegu on 380 000-kroonine võlg ees ja 200 000 tuleb reedel otsa. Kokku jälle üle poole miljoni krooni. Kas siis hakkame taas vaidlema?» küsis Heinaru.

Kalev on juhtinud tähelepanu, et Elvesol kui Rae valla veemonopolil pole seaduse järgi õigust teenuse osutamist peatada. Ehkki Kalev esitas selle seisukoha ka konkurentsiametile ja lubas Elvesoga kohtussegi minna, kinnitas amet eile, et konkreetse tüli osas pole nad seisukohta võtnud ning arutavad küsimust alles täna hommikul.

Seadus ei luba küll olulise turujõuga ettevõttel teenuse osutamisest keelduda, kuid Elveso kinnitusel kuulub mitmesaja tuhande kroonine võlg kindlasti mõjuvate põhjuste hulka.

«Meil on kahju Kalevis töötavatest inimestest, kel võivad probleemid tekkida, kuid palun ka meisse mõistvalt suhtuda,» ütles Heinaru. «Rae valla elanikud ei saa kinni maksta tööstusettevõtte tootmist.»

Lisaks Jüris asuvale kommivabrikule jäi ka Kalevi kontserni piimatööstus Tere aasta lõpul farmeritele piima eest võlgu üle nelja miljoni krooni. Eesti Piimatootjate Ühistu tegevjuhi Vassili Padumäe sõnul on Tere koostanud maksegraafiku võla tasumiseks.

Kuid probleemidega maadlevad kõik piimatööstused. «Me teame, et tööstustel seisab toodang laos ja põllumehed ei saa omakorda piimast lahti,» sõnas Padumäe.

Piimatööstus veeta ei jää

Ka Tere juhatuse esimees Ülo Kivine kinnitas, et olukord on endiselt keeruline. «Nii on terves Euroopas. Jõulude eel ja järel Euroopa puhkab ning kaubad ei liigu,» selgitas ta. «Teisalt on asi ka hinnalanguses – turg kaupa ei nõua, laod on täis, hinnad all, olgu siis tegemist või, piimapulbri või isegi juustuga.»

«Me teeme kindlasti kõik jõupingutused, et piimatootjatega maksegraafikus püsida, aga paraku ei sõltu kõik ainult meist,» nentis Kivine.

Vastuseks küsimusele kogu Kalevi kontserni ettevõtete kehvast käekäigust vastas Kivine, et Tere piimatööstust ei ähvarda kommivabriku saatus. Vee ja soojuseta ettevõte ei jää.

«Selles mõttes toimib kõik normaalselt, inimeste palgad on makstud, keskpult töötab ja tuumakohvri võti on kindlas kohas, katastroofi pole,» ütles Kivine. «Raske on kõigil, aga järgime presidendi üleskutset kokku hoida ja rasked ajad koos üle elada.»

Üleeile teatas Kalevi kontserni kuuluv Kalev Meedia kümne ajakirja sulgemisest ja enam kui saja töötaja koondamisest. Portaali ja telejaamaga jätkaval Kalev Meedial on raskusi ka Tornimäe kõrghoones asuvate kontoriruumide rendimaksete tasumisega.

Ammune tüli


•    Kalev ja Elveso on piike murdnud varemgi, ülemöödunud aastal vaidlesid firmad Kalevi kommivabriku reovee puhastamise üle.


•    Elveso väitel juhtis Kalev Jüri biopuhastisse vett, mille reostatuse tase ületas norme seitsme-kaheksakordselt.


•    Kalev Elveso süüdistust omaks ei võtnud, kuid mullu kevadel avas Kalev 12 miljoni krooni eest oma reoveepuhasti.


•    Ülereostustasudena võlgneb Kalev Elvesole aastate 2005 – 2007 eest koos viivistega ligi 26 miljonit krooni. Hoolimata riigikohtu otsusest pole Kalev selle võla tasumist alustanud.


•    Üleeile teatas Elveso Kalevile, et kui kommivabrik ei tasu kohe oma ligi miljonikroonist võlga vee tarbimise eest, katkestatakse kommivabrikule veeteenuse osutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles