Bussiliine ei taastata, kui inimesed sõitma ei hakka (12)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Lux Express buss
Lux Express buss Foto: Joakim Klementi

Kuigi eriolukorra lõpust on pea kolm nädalat möödas, taastub bussisõitjate arv loodetust aeglasemalt, mistõttu pole lähiajal loota ka rohkemate bussiliinide taasavamist.

Kahe nädala eest taastas bussifirma Lux Express 18 väljumist neljas suunas: Tallinnast Tartu, Pärnu ja Kuressaare suunal ning Tartu-Narva suunal.

Lux Expressi tegevjuht Janno Ritsberg tunnistas, et kuigi bussiliiklus tõusis sellega vaevalt pooleni eriolukorra-eelsest mahust, pole ettevõttel lähiajal plaanis rohkem väljumisi taastada.

Kui varem tegi Lux Express näiteks Tallinna ja Tartu vahel 60–64 sõitu päevas, siis praegu on sõite olenevalt päevast 20–28. Ka Haapsalu ja Narva suunal on bussiliiklus hõre.

«Nõudlus pole olnud nii tugeva kasvuga, kui lootsime,» selgitas Janno Ritsberg. «Busside täituvus on olnud pärast eriolukorra lõppu 45–50 protsenti. See annab märku, et nõudluse kiiret taastumist pole oodata.»

Pärast eriolukorra lõppu busside sõiduplaane uurinud inimesed rõõmustasid hakatuseks, nähes, et taas saab osta pileteid soovitud liinidele. Paraku kadusid mai lõpus mitmed liinid sõiduplaanist, näiteks Tallinna-Tartu hilisõhtused väljumised kell 21, 22 ja 23. Kes oli jõudnud pileti ära osta, sai Lux Expressilt kirja, et vähenenud reisijate arvu tõttu on mõned Eesti-sisesed väljumised veel suletud.

Ettevõte palus valida teise väljumisaja ning saatis pileti ümbervormistamiseks sooduskoodi. Janno Ritsberg selgitas, et segadus liinidega tekkis korralduslikel põhjustel. «Müüme bussipileteid internetis kuni kuus kuud ette, arvestasime eriolukorra lõpu kuupäevaga. Kui oli aru saada, et bussiliiklus kiirelt ei taastu, hakkasime piletiostmisvõimalusi maha võtma paari-kolme nädalase sammuga.»

Tema sõnul olid ootused tegelikkusest suuremad ka 22. mail taasavatud rahvusvahelise bussiliikluse suhtes Tallinna-Riia, Riia-Vilniuse ja Tallinna-Vilniuse liinidel.

«Taastasime 33–35 protsenti väljumistest, teine nädal sai täis, busside täituvus on 40–45 protsenti,» nentis Ritsberg. «Riia-Vilniuse ja Tallinna-Vilniuse liinide täituvus jääb koguni alla 40 protsendi.»

Ta ütles, et seetõttu jälgib bussiettevõte olukorda ja ei taasta rohkem bussiliine, enne kui see hakkab end ära tasuma.

Kasumlik äri tähendab busside keskmist täituvust 65–70 protsenti.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles