Teder: ministeeriumi tegevusetus pagulaste elamisküsimuses on õigusvastane

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder teatab märgukirjas sotsiaalminister Hanno Pevkurile, et ministeerium pole täitnud välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduses ettenähtud kohustust korraldada avaldajate elamaasumine omavalitsusüksusesse pärast rahvusvahelise kaitse saamist ega ole osutanud ettenähtud teenuseid.

Seaduses ettenähtud kohustuste täitmatajätmise tõttu on sotsiaalministeeriumi tegevusetus õigusvastane, kirjutas Õhtuleht.

Seaduse kohaselt peab sotsiaalministeerium või selle asutus korraldama rahvusvahelise kaitse saaja elama asumise omavalitsuse üksusesse nelja kuu jooksul alates välismaalasele elamisloa andmise päevast.

Kui selle aja jooksul omavalitsusega kokkuleppele ei jõuta, peab ministeerium või valitsemisala asutus ise osutama rahvusvahelise kaitse saajale seaduses nimetatud teenuseid, nagu abi eluaseme leidmisel ja remontimisel, sotsiaal- ja tervishoiuteenuste saamisel, tõlketeenuste ja keeleõppe korraldamisel.

Tedre sõnul peab sotsiaalministeerium tagama edasise viivituseta vastava teenuse ja algatama viivitamatult valitsuse määruse kehtestamine, nii et õiguslikult saaks reguleeritud omavalitsuse üksuse poolt rahvusvahelise kaitse saanute vastuvõtmisega seonduvate kulude katmise kord ja määrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles