Psühhiaater: Breiviki süüdimatuse saab kindlaks teha sundraviga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breiviki kohta tehtud kohtupsühhiaatriline raport
Anders Behring Breiviki kohta tehtud kohtupsühhiaatriline raport Foto: SCANPIX

Norra kohtupsühhiaatri arvates saab massimõrvar Anders Behring Breiviki süüdimatuse kindlaks teha sellega, kui talle anda psüühiliste haiguste raviks mõeldud ravimeid väikestes kogustes.

Psühhiaater Thor Kvakkestad on veendunud, et sundravi abil paljastub Breviki tegelik vaimne seisund, edastab Aftenposten.

«Breivikit tuleks ravida nii, et ta ei teaks, millal talle õiget ravimit ja millal platseebot antakse. Samuti ei peaks ta teadma ka seda, millised need ravimid on,» selgitas psühhiaater.

Kvakkestad juhib psühhiaatriahaiglat, kus ravitakse sundravile saadetud patsiente.
Ta patsientideks on olnud 50 kurjategijat, kelle meeleseisund ei lubanud neid trellide taha panna.

Möödunud aasta novembris tehtud psühhiaatrilise uuringu kohaselt on Breivik süüdimatu. Kui see jääb jõusse, siis ei jää ta karistust kandma vanglasse, vaid saadetakse psühhiaatriahaiglasse sundravile.

Breivikit hoitakse Oslo lähedal Ila vanglas eraldi turvakongis. Kurjategijat uuringud meditsiiniasjatundjate sõnul ei ole Brevik veretööd kahetsenud ning hoiab siiani kinni oma äärmuslikest vaadetest, nähes end Norra päästjana islami küüsist.

Kohtupsühhiaater Randi Rosenquisti sõnul ei näita Breiviki äärmusvaated, et ta põeks paranoidset skisofreeniat, kuid tal on mõningaid vaimse tervise probleeme.

Norra meedia andmetel on Breivik kiidelnud, et kuulas ülikoolis loenguid psühholoogiast ning on läbi töötanud suure hulga psühholoogiaga seotud materjale ning selle tõttu oskab ta olla vaimselt just sellises vormis, nagu  talle sobivam on.

Breivikit uurinud spetsialistid kinnitasid, et kinnipeetav on psühholoogia ja psühhiaatriaga väga hästi kursis.

Breivik tappis möödunud aasta juulis 77 inimest, kellest kaheksa hukkus Oslo kesklinnas plahvatanud autopommi tõttu ja 69 Utøya saare veresaunas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles