Ajaleht: Ungari presidendi doktoritöö on väidetavalt suures osas plagiaat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari president Pal Schmitt
Ungari president Pal Schmitt Foto: SCANPIX

Ungari presidendi Pal Schmitti doktoritöö on kahtluste järgi suures osas plagiaat, kirjutas eile ajaleht HVG.

Väljaande andmetel on suur osa sellest pärit viis aastat varem ilmunud ühe bulgaarlase doktoridissertatsioonist, vahendab novinite.com.

Pal Schmitt kaitses oma doktoriväitekirja, mis puudutas olümpiamänge, aastal 1992. HVG kirjutab, et enam kui 80 protsenti sellest on kirjutatud maha Nikolai Georgijevi 1987. aastal kaitstud doktoritööst.

Ajalehe andmetel mainib Schmitt allikate loetelus Georgijevi tööd, kuid otseselt laenatud kohti, mida on ligi 180 lehekülge, ta pole ära märkinud.

Schmitti doktoritöö on kokku 215 lehekülge pikk.

Ungari riigipea lükkas plagiaadisüüdistused kategooriliselt tagasi ja märkis, et doktoritööle omistatud kõrgeim võimalik hinne räägib ise enda eest.

Schmitt ja Georgijev olid omavahel tuttavad ning tegid uuringutes koostööd, teatas presidendi kantselei. Bulgaarlase seisukohta pole võimalik küsida, kuna ta suri 2005. aastal.

Vehklemise kahekordne olümpiavõitja Schmitt, kes on Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liige aastast 1983, oli ROKi protokolliülem. ROKi liige oli ka Georgijev.

Olümpiakomitee istungjärkude ja selle täitevkomitee nõupidamiste protokollid on kesksel kohal mõlema teadlase doktoritöös.

69-aastane Schmitt on Ungari presidendiks aastast 2010. 1990ndatel oli ta diplomaatilisel tööl. Aastatel 2009-2010 töötas Euroopa Parlamendi asepresidendina.

Doktoritööde plagieerimise ümber on puhkenud mitu skandaali Saksamaa tipp-poliitikute seas. Näiteks kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg lükkas küll süüdistused pettusest tagasi, kuid lahkus mullu ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles